Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Opening gerestaureerde KVS-schouwburg jaar uitgesteld

Terug naar het centrum

Geert Sels - Brussel

Ja, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg verhuist deze zomer naar het centrum. En nee, de theatergroep zal daar nog niet meteen alle infrastructuur kunnen benutten. Bij de lange reeks van tegenvallers, komt nu ook nog het stabiliteitsprobleem van de oude schouwburg, waardoor die pas in oktober 2005 zal opengaan.

DE stad Brussel, de bouwheer van de KVS, blies gisteren verzamelen op de werf in het centrum en poogde om het nieuws zo positief mogelijk te verpakken. Zoals voorzien start de theatergroep dit najaar met zijn werking in de Lakensestraat. En na een tocht met hindernissen, is de stadsheraanleg in de KVS-buurt goedgekeurd. Binnenkort is er dus alweer een grauwe zone in Brussel opgesmukt. Dat goede nieuws kon echter niet verhullen dat het wel degelijk balen was omdat de KVS niet op volle kracht aan zijn nieuwe werking kan beginnen.

Tot voor kort stond oktober aangekruist als feestmaand. Dan zouden zowel de nieuwbouw op de Arduinkaai als de gerestaureerde schouwburg aan de Lakensestraat in gebruik worden genomen. Dat was niets te vroeg. Al sinds 2001 zijn er voorbereidende werken aan de theatersite. Begin mei 2002 werd de werf officieel opgestart, om al meteen op de bagger van de onstabiele Zennegrond te stoten. Er kwam behoorlijk wat graaf- en stutwerk aan te pas om het gebouw uit de modder te trekken. Maar het staat er, met drie zalen (dans-, repeteer- en presentatiezaal) boven elkaar, en het zal zelfs het eerste zijn dat in gebruik wordt genomen.

Gisteren bood de oude schouwburg uit 1887 nog steeds een onttakelde indruk. De binnenbekleding is helemaal ontmanteld. Waar vroeger het podium was, stond een kraan geparkeerd. De architecten ontdekten dat de dragende bakstenen muren zeer zwak gemetseld waren. Bij verdere werkzaamheden liepen ze gevaar om het te begeven. Daarom werd besloten om de rest van het werk in etappes achter elkaar uit te voeren.

Nadat de structuur van de oude schouwburg gefixeerd is, zal men pas beginnen met de graafwerken. Die dienen voor de aanleg van een tunnel, die de schouwburg en de nieuwbouw met elkaar verbindt. Langs die negen meter hoge tunnel kunnen de zware decorstukken aangevoerd worden, die in het oude gebouw moeilijk bovengronds binnen geraken. Nog een fase later wordt er een draagstructuur aangebracht voor een computergestuurd systeem van elektronische trekken. Doordat deze werken na elkaar moeten plaatsvinden, gaat er veel tijd over en wordt de heropening met een jaar uitgesteld.

Dat betekent dat de KVS zijn eerste jaar in het centrum moet omgooien. Zijn tijdelijk onderkomen in Molenbeek, De Bottelarij, is geen optie meer om naar uit te wijken. Artistiek leider Jan Goossens: ,,Zes nieuwe producties uitbrengen, zoals gepland, is niet haalbaar. In ons eerste seizoen zullen we alleen de nieuwbouw kunnen gebruiken. Gelukkig kunnen we enkele producties naar daar versassen, andere verschuiven we naar een latere datum. Daarnaast vragen we enkele Brusselse grote zalen om voorstellingen te presenteren. We zouden graag met de solo van Tom Lanoye naar de Ancienne Belgique trekken, en met Blush van Vandekeybus naar de Hallen van Schaarbeek. Het Belgrado-project van Laurent Wanson komt mogelijk in het nieuwe Théâtre National te staan. Die ingreep zal gevolgen hebben voor onze inkomsten en het zal ook moeilijk zijn onze per decreet verplichte 120 opvoeringen per seizoen te halen.''

Gesprekken met de overheid over dit eerste jaar op krukken moeten nog gestart worden. Dat zegt de minister van Cultuur Paul Van Grembergen (Spirit): ,,Ik ben geen minister die veel belooft. Eind augustus is er een takenpakket met de andere overheden - de stad Brussel en het Brussels Gewest - afgesproken over de KVS. Ik denk dat we het zo kunnen runnen. De afspraak was dat we dit project materialiter zouden afleveren. Het staat nu op de rails. Of de KVS in dit overgangsjaar een aangepaste regeling moet krijgen, kan ik niet beloven. Vlak voor de verkiezingen is dit een uitlopend bestuur, en ik wil mijn opvolgers nergens voor engageren. Dat heb ik altijd onbetamelijk gevonden.''

De stad Brussel en het Brussels Gewest trekken samen 2,5 miljoen euro uit om de buurt op te knappen. Volgens de Franstalige Brusselse schepen van Cultuur Henri Simons (Ecolo) maakte het eerste bureau nogal ravage met zijn aanpak: ,,Ze zagen de buurt als een park. Er was niet nagedacht over verkeerscirculatie, over lossen en laden, over ziekenwagens die door moesten. Ze hebben ook veel heibel gemaakt met de buurtbewoners. Natuurlijk wou niemand het speelpleintje voor zijn deur krijgen, daar zou te veel lawaai gemaakt worden.''

Uiteindelijk kregen de architecten van de KVS, de combinatie A2RC-BOA, de opdracht. ,,Zij integreren de buurt en het gebouw in elkaar'', zegt de Nederlandstalige Brusselse schepen voor Cultuur Bruno De Lille (Agalev). Hun bomenrijen en groenzones volgen het perspectief van het gebouw. Ze herstellen ook de waterzone, die herinnert aan de kanaaldokken die hier vroeger waren.''

Als de KVS zijn nieuwe gebouwen betrekt, zal het twee jaar na elkaar feest kunnen vieren. De eerste kostenramingen van weleer (25 miljoen euro) zullen dan opgelopen zijn tot bijna 46 miljoen euro.

23-04-2004
bron: De Standaard