Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> De lastige keuze tussen neo en nieuw

Fresco's in foyer K VS voorlopig in de koelkast

Brussel - Lieven Bulckaert en Danny Vileyn

De historische KVS mag dan over anderhalf jaar haar deuren heropenen, recente ontdekkingen van negentiende-eeuwse muurschilderingen hebben de polemiek over het al dan niet restaureren van de schouwburgfoyer in neo-Vlaamse renaissancestijl verhevigd. Monumenten en Landschappen is voorstander van een volledige restauratie, maar de KVS zelf niet: een gerestaureerde foyer zou vloeken met de KVS nieuwe stijl.

Tijdens de restauratie van de schouwburg heeft de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen in de foyer, onder een aantal slordig aangebrachte verflagen, zestig meter sgraffito met bloemenslingers en spreuken van rederijkers ontdekt. Monumenten en Landschappen noemt die ontdekking 'spectaculair' en een argument te meer om de foyer, waarvan het interieur in de loop der jaren verscheidene keren aangepast werd, in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Guido-Jan Bral, kunsthistoricus verbonden aan het architectenbureau Brussels Office of Architecture (BOA), dat de werken begeleidt, is het daar grotendeels mee eens. Hij wijst op het bijzondere karakter van de foyer: "De neo-Vlaamse renaissance was in de negentiende eeuw de geliefkoosde stijl van de liberale bourgeoisie. Het was een reactie tegen andere neostijlen: de neogotiek, die naar het katholicisme verwees, en het neoclassicisme, dat te veel aan adel en would-be adel deed denken. Dat kan je niet zomaar negeren."

Jean Baes, de architect van de KVS, was ook een van de eersten die moderne technieken als sgraffito veelvuldig te zien in de art nouveau - gebruikten. Architect Marc Vanderauwera, ook van BOA, betreurt op zijn beurt dat er nooit een fundamentele discussie is gevoerd.

Oubollig

Maar de eigenaar van de KVS, de stad Brussel, en theatermakers zitten niet bepaald op de volledige restauratie van het interieur te wachten. De KVS krijgt volgens de stad Brussel de modernste theaterzaal van Europa. Een uitzicht op een foyer met tinnen en porseleinen bierpotten en leuzen als 'Wilt ge uw hoofd vol zonneschijn, drink wijn' en 'Wilt ge uw geest en zinnen vree, drink thee' past volgens tegenstanders niet in het hedendaagse theaterconcept dat voor de KVS werd uitgetekend.

Schepen Bruno De Lille (Groen!): "Ik ben tegen een restauratie. De KVS is Bokrijk niet, maar ik vind wel dat de foyer moet geconserveerd worden." Een tussenoplossing dus. Panelen zullen de oude tekeningen bedekken, zodat hun materiële kwaliteit niet verder achteruitgaat. Omdat de KVS haar herkomst niet wil wegstoppen, zullen fragmenten van het oude interieur wel te zien zijn, al dan niet aangevuld met een woordje uitleg. De kleinburgerlijke KVS-foyer zou ook schril afsteken tegen de hightech van het nieuwe Théatre National op de Jacqmainlaan, dat binnenkort wordt geopend. Een restauratie van de foyer, door tegenstanders smalend een Bierstube genoemd, zou de opening van de KVS met enige maanden vertragen en twee miljoen extra kosten met zich meebrengen.

Later kan altijd nog

Het ziet ernaar uit dat de hoeders van het patrimonium hun slag niet thuis zullen halen. Het architectenbureau wil de zaak niet op de spits drijven, en de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen kan een eigenaar niet dwingen om iets te restaureren. "Wij kunnen alleen verbieden dat ze iets weghalen," zo klinkt het bij de Commissie. De toeziende staatssecretaris, Willem Draps (MR), ten slotte is niet tegen restauratie, maar ook hij vindt dat hij de stad Brussel en de KVS , geen restauratie kan opdringen. "Belangrijk is dat de KVS op de vooropgezette datum kan heropenen. De foyer wordt ondertussen geconserveerd. Dus mochten de KVS en de stad Brussel later van mening veranderen, dan kan de zaal nog altijd in zijn oorspronkelijke staat worden hersteld."

03-06-2004
bron: Brussel Deze Week