Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Iets moois voor Brussel

Veertien Brusselse cultuurhuizen tekenen convenant met stad

Brussel - Geert Sels

Twee jaar geleden gooide de Brusselse schepen Bruno De Lille (Groen!) de knuppel in het hoenderhok: als 95 percent van zijn middelen naar de KVS gingen, kon hij geen accent in zijn beleid leggen. Die situatie is herschikt. Vandaag tekenen veertien culturele organisaties uit Brussel een verdrag met hun stad.

De Ancienne Belgique zal vier jonge muziekbands onder de vleugels nemen, hen podiumervaring geven en hen een demo laten opnemen. Het Kaaitheater nodigt 81 fotografen uit voor het dansproject 9 x 9 van Christine De Smedt. En de Beursschouwburg wil het zomerfestival Klinkende Munt nieuw leven inblazen.

Het is geen greep uit de goede voornemens die deze cultuurhuizen koesteren voor volgend jaar, maar het gevolg van een omkeer in het Brusselse beleid. De schepen voor Vlaamse Aangelegenheden, Bruno De Lille, heeft sinds kort immers ademruimte om zelf een beleid uit te zetten.

Het resultaat is een grote inhaaloperatie. Tot dusver had geen enkele van de Vlaamse cultuurorganisaties een band met de stad. Viel er een subsidie te rapen, dan werd die met graagte aanvaard. Maar veel aanbod was er niet. De schepen zag het grootste deel van zijn spaarpot naar de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) vloeien. De stad ondersteunt het theater nog steeds voor 900.000 euro per jaar, en blijft daarmee op hetzelfde peil als tevoren.

Ten gevolge van nieuwe afspraken tussen de diverse overheden, is de KVS echter geen stadstheater meer, maar een instelling van het Brussels Gewest. Er kwam dus een portie geld vrij. De schepen heeft zowat 400.000 euro voor cultuurprojecten waar Brussel deugd aan kan beleven.

Vandaag wordt dat engagement met de organisaties aangehaald. Voor het eerst geeft de stad Brussel de Vlaamse cultuurhuizen formeel een erkenning. Het is zelfs een voorwaarde voor subsidiëring. Dit alles wordt bekrachtigd in een convenant.

Ten overstaan van de Franstalige organisaties is dat systeem al lang in voege; aan Nederlandstalige kant was het tot dusver zo goed als onbestaande. In de akkoorden die vandaag afgesloten worden, leggen beide partijen hun rechten en plichten tot 2006 vast. De stad stelt zich garant om de komende drie jaar het afgesproken bedrag op tafel te leggen. Veertien organisaties gaan erin mee: vier gemeenschapscentra en tien culturele instellingen.

De subsidies die worden uitgereikt, variëren van 500 tot 50.000 euro. Bruno De Lille: ,,Onze enige wedervraag was: doe er iets extra's mee voor Brussel. Niet zozeer voor de stad Brussel of de Brusselse instellingen, maar voor de Brusselaar. Het mocht ook niet dienen om de gewone werking mee te ondersteunen. Het geld moest een project helpen te realiseren dat men anders niet had kunnen uitvoeren. De inhoud was volledig vrij. We houden ons ver van iets op te leggen. Eigenlijk hebben we voornamelijk moeten luisteren naar creatieve voorstellen.''

Het Kaaitheater, de Beursschouwburg en het KunstenFESTIVALdesArts krijgen elk 50.000 euro. Het jeugdtheater Bronks (40.000) en de Ancienne Belgique (35.000) horen ook nog bij de grotere spelers. Dan valt er een gat, gevolgd door Passa Porta en Pantalone (elk 15.000 euro), Argos, City Mine(d) en Cinema Nova (elk 12.500 euro). Er zitten artistieke projecten in, sommige spelen meer in op wijkwerking en andere gaan voluit de educatieve toer op.

Jeugdtheater Bronks is van plan de bewoners en de organisaties rond de Varkensmarkt in kaart te brengen. Dat is de plaats waar de groep eerlang een nieuwbouw opstart. Met die informatie wil de groep gerichter kunnen inspelen op de buurt. Naast de terugkeer van Klinkende Munt, wil de Beursschouwburg een ,,Urban survival kit'' opstellen, een programma voor gevorderde en beginnende Brusselaars.

City Mine(d) wil een ecologisch verwarmde stadsbank uitwerken. Voor op koude dagen wordt het een warm zitje, gevoed met energie uit de riolen. Het muziekhuis Pantalone wil aan het Martelarenplein een werkplaats voor kinderen opzetten. Het centrum voor nieuwe media, Argos, zal zich meer gaan toeleggen op locatieprojecten.

21-12-2004
bron: De Standaard