Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Brussel kiest rechtstreeks zes Vlaamse parlementsleden

Brusselse Vlaming mag op 13 juni drie keer stemmen

De Brusselse Vlaming stuurt op 13 juni voor het eerst rechtstreeks zes vertegenwoordigers naar het Vlaams Parlement. Daarom hebben alle Vlaamse partijen in Brussel aparte kandidatenlijsten opgesteld. Alleen het Vlaams Blok en sp.a-spirit zetten met Johan Demol en Bert Anciaux kopstukken in. Zij zullen echter verzaken aan een zitje in het Vlaams Parlement.

De ruim 60.000 Vlaamse kiezers in Brussel zijn samen met de Duitstaligen de enige Belgen die op 13 juni niet twee, maar drie keer moeten stemmen. Zij kiezen voor het Europees Parlement, het Brussels Parlement en het Vlaams Parlement. Dat is het gevolg van het Lambermontakkoord van 2001, waarin de spelregels voor de verkiezingen werden gewijzigd. Niet alleen kunnen de Vlaamse Brusselaars rekenen op 17 gewaarborgde mandaten in het Brussels Parlement, voor het eerst kiezen ze ook rechtstreeks zes vertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement.

Tot dusver werden de eerste zes Vlaamse gekozenen van het Brussels Parlement automatisch naar het Vlaams Parlement afgevaardigd. Vanuit Brussel hadden er zo in 1999 twee Vlaams Blok'ers, twee CVP'ers, een VU'er (gekozen op de gemeenschappelijke VLD-VU-lijst) en een SP'er eveneens zitting in het Vlaams Parlement. Deze 'dubbele petjes' zullen na 13 juni verdwijnen. Er is een onverenigbaarheid ingevoerd tussen een mandaat voor het Brussels Parlement en een zitje in het Vlaams Parlement. Alle Vlaamse partijen in Brussel hebben aparte kandidatenlijsten voor het Vlaams Parlement ingediend.

Voor het Vlaams Blok is Johan Demol de lijsttrekker voor zowel het Brussels Parlement als het Vlaams Parlement. Hij heeft verklaard voor het Brussels Parlement te zullen kiezen. Dat houdt in dat de eerste opvolger, Greet Van Linter, naar het Vlaams Parlement gaat. Op de tweede verkiesbare plaats bij het Blok staat Erik Arckens. Bij CD&V is Steven Vanackere, de gewezen kabinetschef van Jos Chabert, de lijsttrekker. Op de tweede stek staat Sarah Avci.

Anciaux

Sp.a-spirit speelt Bert Anciaux als lijsttrekker uit. De federale minister van Mobiliteit zal allicht verzaken aan zijn zitje in het Vlaams Parlement, waardoor de eerste opvolger, Fouad Ahidar, in het Vlaams Parlement binnenkomt. Op de tweede plaats staat Yamila Idrissi, die nu zowel in het Brussels Parlement als het Vlaams Parlement zit, in opvolging van Ruffin Grijp.

De lijsttrekker van VLD-Vivant is de ex-VU'er Sven Gatz, die de voorbije vijf jaar in zowel het Brussels als het Vlaams Parlement zitting had. Khadija Zamouri staat op de tweede plaats. Groen! pakt uit met Bruno De Lille als lijsttrekker. Hij is schepen in Brussel-stad.

Omdat er in 1999 nog geen aparte verkiezingen waren voor de zes Brusselse vertegenwoordigers in het Vlaams Parlement, is een vergelijking met de uitslag van 13 juni niet mogelijk. Vergelijken met de uitslag voor het Brussels Parlement in 1999 is bijzonder moeilijk omdat de VLD toen een kartellijst vormde met de Volksunie (aangevuld met enkele onafhankelijke kandidaten) en de SP hetzelfde deed met Agalev. Als er zondag vergeleken wordt, kan dat het best met de resultaten van de Vlaamse partijen in de Brusselse kantons bij de Kamerverkiezingen van 18 mei 2003. Het Vlaams Blok kreeg toen 38,9 procent van de stemmen, de VLD 20,4 procent, sp.a-spirit 18,1 procent, CD&V en N-VA samen 15 procent en Agalev 5,4 procent.

08-06-2004
bron: De Tijd