Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> KVS / de bottelarij gaat voor diversiteit

Verhuizing naar Schouwburg in Lakensestraat gepland voor 2004

Sally De Kunst - Brussel

Onder grote aanwezigheid van pers en artistieke verwanten kondigde KVS / de bottelarij gisteren zijn nieuwe seizoen aan. Tegelijkertijd blikte het Brusselse stadstheater terug op het eerste jaar met artistiek leider Jan Goossens en zakelijk leider Danny Op de Beeck aan het roer. "We hebben grote vooruitgang geboekt", aldus Goossens, "maar dat wil geenszins zeggen dat alle problemen opgelost zijn."

Het was een monkelende voorzitter van de KVS-raad van beheer Bruno De Lille, Brussels Agalev-schepen van Vlaamse Aangelegenheden, die de persconferentie in gang zette. De "jonge snotapen" (Goossens en Op de Beeck zijn respectievelijk 30 en 29, SDK) die vorig jaar de leiding van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg overnamen, hadden zich volgens De Lille immers het voorbije seizoen bewezen door "toffe stukken" te presenteren en een maatschappelijk debat op gang te trekken binnen het stadstheater.

Bovendien boorde de KVS / de bottelarij een ander, groter publiek aan. De bezettingsgraad bedroeg dit seizoen 72 procent. Van die toeschouwers is 40 procent jonger dan 26 jaar, in vergelijking met 25 procent in het eerste seizoen van de bottelarij; 50 procent is afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk gewest, een verdubbeling in vergelijking met vijf jaar geleden. Ook de banden met andere Brusselse cultuurhuizen werden nauwer aangehaald, wat bijvoorbeeld resulteerde in het samenwerkingsproject Kwartslag (DM 29/5). Last but not least zijn de werken aan de schouwburg in de Lakensestraat eindelijk van start gegaan, waarvan de ingebruikneming voorzien is in augustus 2004. Financieel rond de KVS dit seizoen af met een positief resultaat van 470.000 euro, waardoor de winst 30.000 euro hoger ligt dan voorzien in de begroting.

Dat het goed gaat met de KVS wil aldus artistiek leider Jan Goossens geenszins zeggen dat alle problemen nu van de baan zijn: "we zijn de weg ingeslagen die naar de gezondmaking van de KVS leidt, maar we zijn vandaag niet eens halfweg. De artistieke, financiële en infrastructurele erfenis die we vorig seizoen op onze schouders laadden, weegt erg zwaar en zal tot en met 2005 ieder aspect van onze werking bepalen."

Artistiek bouwt de programmering van KVS / de bottelarij met het oog op "diversiteit" de komende jaren verder op de krachtlijnen van het Plan voor de subsidieperiode 2001 - 2005: één productie zal telkens in handen zijn van jonge makers, er wordt één recente of nieuwe Nederlandstalige tekst gebracht, er staat één klassiek repertoirestuk op het programma en er is één productie waarin de Brusselse realiteit centraal staat.

Het seizoen 2002-2003 opent met Wim Vandekeybus' nieuwste voorstelling Blush, met een tekst van Peter De Graef en muziek van David Eugene Edwards (16 Horsepower). Raven Ruëll regisseert Het leven en werk van Leopold II (Hugo Claus), meteen de eerste keer in vijf jaar dat een Vlaams gesubsidieerd gezelschap een stuk van Claus opvoert. Voorts staat Rusland voor beginners op de affiche, een coproductie met het Gentse Dastheater, en Stoemp, een samenwerking met Dito'Dito en Jeugd en Stad. Paul Peyskens regisseert Racines klassieker Andromache. Eind juni 2003 ten slotte viert de KVS zijn afscheid van de bottelarij met het project BASTA, om vervolgens zijn intrek te nemen in de nieuwbouw aan de Arduinkaai.

Daarnaast blijft de Stokerij, het lab van de KVS, volgend seizoen op volle toeren draaien, wordt in december opnieuw een Halqa-festival georganiseerd en blijft het stadstheater investeren in een uitgebreide receptieve werking.

30-05-2002
bron: De Morgen