Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Het grote gelijk van Manu De Rons, Jean De Hertog en Marie-Paule Quix.

Geert Selleslach en Rik Fobelets

Naar de Nederlandstalige schepen Bruno De Lille ( Agalev) en burgemeester Freddy Thielemans (PS) had De Nekker een gesprek met twee Lakenaren en één Heembekenaar uit de gemeenteraad. twee leden van de oppositie: Marie-Paule Quix (VU/ID21) en Manu De Rons (VLD), en een lid van de meerderheid: Jean De Hertog (CVP). over Brussel en laken, over woorden en daden, wensen en verzuchtingen, bevoegdheden en begroting, over kleine en grote politiek.

De Nekker: in het beleidsplan van de nieuwe bestuurscoalitie zitten vele ambitieuze plannen. Drie prioriteiten worden door de meerderheid naar voren geschoven voor de komende zes jaar: het sociale, de mobiliteit en de wijkwerking. Gaan jullie akkoord met deze prioriteiten en welke zijn Uw eigen prioriteiten?
Quix: deze prioriteiten zijn ook de onze. De sociale noden in Brussel zijn erg groot. Daar moet een antwoord op gegeven worden. Ook de mobiliteit moet nu eindelijk drastisch aangepakt worden. Zelfs 's avonds is er dikwijls geen doorkomen meer aan. Het voorstel om de parkeerplaatsen sterk te verminderen steun ik ten volle. De parkeergarages moeten beter benut worden onder andere via een parkeergeleiding. Prioriteit voor mij is ook de verdediging van de Vlaamse belangen in onze stad.
De Hertog: ook voor mij zijn dit de juiste prioriteiten. De sociale noden zijn inderdaad erg groot. De sociale politiek moet wel volledig ten goede komen aan de mensen. Ik zou ook een vierde prioriteit willen aanbrengen, namelijk de veiligheid. Ik merk dat de mensen daar sterk mee bezig zijn en dat we dat serieus moeten nemen.

De Nekker: om de sociale noden te voldoen zal er veel geld nodig zijn. In hoeverre ziet u de gemeenschappen bereid om daarin bij te dragen?
Quix: ik ben ervan overtuigd dat de Vlaamse Gemeenschap blijvend wil investeren in Brussel, en niet enkel in de zogenaamde gemeenschapsmateries (cultuur, welzijn, onderwijs en gezondheidszorg), maar ook in gewestmateries zoals b.v. de huisvesting. Alleen ben ik niet zo zeker of het huidige college op deze uitgestoken hand zal ingaan.

De Nekker: op vlak van verkeer bijvoorbeeld ligt de bevoegdheid grotendeels bij het gewest met aan het hoofd minister-president de Donnéa. vreest u geen negatieve invloed van de persoonlijke strijd tussen de Donnéa en Thielemans?
De Hertog: in zijn eerste teleurstelling na de verkiezingen heeft mijnheer de Donnéa mij bekend dat hij in zijn nieuwe functie de Brusselse dossiers zeer nauwkeurig zou bestuderen. " ge zult afzien", heeft hij gezegd. ik hoop dat hij dit voornemen niet uitvoert.
Quix: het zou bij jammer zijn mocht men zo'n politieke spelletjes spelen. Het zou erg zijn mocht de manier waarop de meerderheid tot stand is gekomen nu nog een rol gaan spelen omwille van personenkwesties. Want de gewone Brusselaars zal daarvan de dupe zijn. Tegen zo'n "spelletjes" zal ik mij vanuit de oppositie altijd sterk verzetten.

De Nekker: wat moet er de komende zes jaar in laken gebeuren?
De Hertog: de grote schande van het vorige college is dat laken volledig verwaarloosd werd. Alle aandacht ging naar het centrum. Maar de straten en stoepen in verschillende wijken van laken zijn ondertussen nog altijd in een onaanvaardbaar slechte staat. Ook Neder-over-Heembeek en Haren zijn aan hun lot overgelaten. We hebben daarover regelmatig geïnterpelleerd, zonder resultaat. Hier is een inhaaloperatie nodig! Ik ben bezig met een inventaris op te maken van de ' toestand' om die aan de schepen van Openbare Werken door te spelen.
Ander aandachtspunt, ook in laken, is het veiligheidsaspect. De mensen hebben schrik om aangevallen te worden. En de wijkagent is grandioos afwezig. Dus terug wijkagenten die onder de mensen komen, die kunnen luisteren en direct optreden dicht bij de mensen.
Quix: Jean De Hertog legt nogal veel de nadruk op veiligheid. Dat is belangrijk, maar kan ook aangepakt worden via die andere prioriteit: de activering van de wijkwerking. Ik wil de nadruk leggen op verkeersveiligheid. Dat is, als ik goed luister, een even grote bekommernis bij de mensen dan veiligheid tout court. Voor de rest vind ik dat de vorige coalitie veel te weinig aandacht heeft gehad voor de buitenwijken in Laken en Neder-over-Heembeek. Haren werd zelfs helemaal verwaarloosd. Er moet een overzicht komen van de straten die heraangelegd moeten worden. Je moet ook een onderscheid maken tussen de verschillende Lakense wijken. Het is duidelijk dat de Maria-Christinawijk heel wat meer injecties nodig heeft dan de Mutsaardwijk.

De Nekker: wat betreft veiligheid staan er ook erg ambitieuze voornemens in het beleidsplan. Daar stoot je echter snel op grenzen, want de Brusselse politie heeft vele extra taken bij evenementen in het Heizel-stadion, tijdens betogingen of de Europese top die er aankomt, enzovoort. Komt daarbovenop nog de politiehervorming die, zoals ze er nu uitziet, waarschijnlijk geen oplossing zal bieden voor uw probleem, Mijnheer De Hertog. Zijn we verder weg dan ooit van de 'actieve wijkagent'?
De Hertog: de stad alleen kan niet alle veiligheidstaken aan. Zo'n grote evenementen gaan de stad te boven, kosten veel geld en moeten dus op (financiële) steun kunnen rekenen van het nationale en Europese niveau. Er moet een betere samenwerking met de federale politie komen via de politiehervorming, maar die staat pas in de beginfase.

De Nekker: hier zitten we toch met een levensgrote contradictie tussen wat er gezegd wordt en wat er op het terrein gebeurt, niet?
De Hertog: we zullen zien hoe ver we met de nieuwe begroting kunnen springen. Naar ik vernomen heb, staat het daar allesbehalve goed mee. Ik hoop dat we hierdoor niet moeten inleveren op veiligheid.

De Nekker: In de Maria-Christinawijk wordt er aan heropbouw gedaan via een wijkcontact. Gelooft u in deze vorm van de wijkwerking?
De Rons: ( die er zopas is komen bijzitten) ik ben tegen overheidsinmenging en geloof dus niet in deze manier van werken. Dat duurt en dat duurt maar, die administratieve molen draait zo langzaam. Een wijkcontract bestaat op papier, ja; de resultaten in de werkelijkheid, pff (doet wegwerpgebaar).

De Nekker: wat is het alternatief voor een wijkcontract?
De Rons: een gezond werkende democratie. En geef dat geld gewoon aan de stad. Zoveel krijg je om die wijk te renoveren, voer het uit. Punt. de stad heeft voldoende capabele mensen om dat te doen.

De Nekker: dat is toch juist overheidsoptreden in de meest pure vorm?
De Rons: oké, maar men geeft het geld in handen van de stad en verbindt het gebruik niet aan X aantal voorwaarden. Al die regels vandaag verhinderen enkel maar dat er snel gewerkt kan worden. We leven in 'het communisme de luxe'.

De Nekker: pardon?
De Rons: Awel ja, dit is het communistische ideeëngoed, maar gelukkig hebben we nog veel geld. Dus zeveren we wat en smijten geld weg aan studies en wat weet ik allemaal.
Quix: ik vind wijkcontracten een heel goed middel om wijken opnieuw te vitaliseren. Want als je de wijkrenovatie overlaat aan de privé, dan krijg je realisaties die niet steeds ten goede komen aan de mensen die er wonen. En dat is toch juist de bedoeling. Je moet dus een financiële impuls geven en er een resultaatverbintenis aan koppelen. Ik merk dat in verschillende wijkcontacten gewacht wordt tot de termijn van het contract bijna verlopen is vooraleer in gang te schieten. Waarom toch? Want zelfs als je zegt 'geef het aan de stad en laat de stad werken' heb je nog altijd vergunningen nodig en dat vergt natuurlijk tijd. Je moet dus vroeg genoeg in actie schieten.
De Hertog: volgens mij wordt er veel tijd verloren door de administratieve mallemolen. De stad heeft zeer degelijke medewerkers. Laat die dat werk doen zonder inmenging van al die commissies.
De Rons: de renovatie van de KVS kost 250 miljoen fr meer alleen maar omdat de commissie voor Monumenten en Landschappen niet wilde dat er een muur enkele meters werd verschoven!

De Nekker: hoe gaat u, mevrouw Quix en meneer De Rons, vanuit de oppositie, Uw punten op de agenda proberen te krijgen?
De Rons: wanneer de meerderheid zaken onderneemt die ik goed vind, dan zal ik mij daartegen niet verzetten. Het belang van de stad primeert, niet het spel tussen meerderheid en oppositie. De toekomst zal uitwijzen hoe ik zal tussenkomen o.a. tijdens de bespreking van de begroting, die naar ik vernomen heb pas in mei zou doorgaan. Een primeur, want, dat is alvast de laatste vijftien jaar niet meer zo laat gebeurd. Maar wanneer deze meerderheid bijvoorbeeld geen werk maakt van de bestrijding van vandalisme of sluikstorten, aandachtspunten uit de vorige coalitie, dan zal ik mij daartegen verzetten.
Quix: voor een 'éénvrouwsfractie' is het natuurlijk zeer moeilijk om mij op de politieke kaart van Brussel te plaatsen. Toch zal ik de vinger aan de pols houden. Het is mijn ambitie om elke gemeenteraad een vraag te stellen zodat iedereen weet wat ik doe. Ik ga ook dossiers samenstellen rond de punten die VU/ID21 belangrijk vindt: sociale samenleving, mobiliteit en milieu, de verhouding Nederlandstaligen-Franstaligen. Ik zou niet weten waarom de meerderheid niet zou ingaan op een goed dossier van de oppositie.

De Nekker: na de verkiezingen was er lichte euforie bij de Nederlandstaligen. Is die euforie niet bekoeld na de vorming van de coalitie, de geringe bevoegdheden van de Nederlandstalige schepen en de verkiezing van de OCMW-raad waarin geen enkele Nederlandstalige rechtstreeks verkozen werd? Of anders gezegd: het aantal Nederlandstaligen is toegenomen, de macht afgenomen?
Quix: ik ben helemaal niet gelukkig met hoe de zaken op dit vlak verlopen. Ik vind niet dat de Nederlandstaligen nu beter af zijn dan in het vorige college. Het voorbeeld van de OCMW-raad spreekt boekdelen: geen enkele rechtstreeks verkozen Nederlandstalige terwijl er toch twee Nederlandstalige partijen in de meerderheid zetelen. In de politieraad is het iets beter: twee verkozenen (nvdr. De Lille en De Rons, na drie jaar zal Quix deze laatste opvolgen) op 25 leden. (nvdr. 16 hiervan komen uit Brussel-Stad, 9 uit Elsene en dat zijn allen Franstaligen). Typisch is ook dat nog steeds enkele schepenen geen Nederlands begrijpen. Dit betekent dat als ik iets in het Nederlands wil aanbrengen ik benadeeld ben, want ze verstaan mij niet. De Lille heeft tenminste een stoomcursus Frans gevolgd. Sommige Franstalige schepenen denken er niet aan om een cursus elementair Nederlands te volgen. Ik heb de stellige indruk dat de Nederlandstaligen in de meerderheid hun ziel hebben verkocht voor een aantal mandaten in de intercommunales of vzw's.
De Rons: globaal genomen is de Nederlandstalige macht misschien wat afgenomen. Maar ik ben daar toch genuanceerd over. Ik ga uit van de vraag wat de Vlaamse Gemeenschap in Brussel nodig heeft. Als daaraan voldaan wordt, ben ik tevreden. Als de speelpleinwerking in Beersel verder wordt uitgebouwd, ben ik tevreden. Als de aanwervingen correct gebeuren, ben ik tevreden. Als het dossier van de KVS verder evolueert zoals afgesproken, ben ik tevreden.
De Hertog: ik had dat eerlijk gezegd anders verwacht. Ik kon zelf blijkbaar geen schepen worden in de ogen van mijn zusterpartij, de PSC. Er was nochtans een mondeling akkoord dat indien we bij de meerderheid zouden aansluiten er zowel een schepen van de PSC als van de CVP zou komen. De PSC heeft zich niet aan deze afspraak gehouden.

Tot hier het eerste deel van dit gesprek. In de volgende editie van De Nekker vertelt Jean De Hertog waarom hij in deze meerderheid blijft, Marie Paule Quix waar het naartoe moet met de KVS en Manu De Rons wat zijn opvolger Bruno De Lille best moet doen.

April 2001
Bron: De Nekker