Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Zolang de watervoorraad strekt: regenfilms op TV1

Kristof Demasure

Om een nationale depressie tijdens dit aanhoudende regenweer in volle zomer te voorkomen, gooit de openbare omroep de namiddagprogrammatie om. Zolang het water met bakken uit de hemelsluizen valt, zendt TV1 elke namiddag een regenfilm uit. "Blijkbaar waren we er een beetje naïef van uitgegaan dat we na de Tour in juli en augustus 's namiddags tussen twee en halfzes ons journaal konden herhalen omdat er dan toch weinig televisie wordt gekeken", zegt VRT-woordvoerder Paul De Borger. Aangezien er op dit moment weinig verbetering in de weersituatie te verwachten valt, zendt TV1 tot en met zaterdag 's namiddags een ruimtevaartepos en drie James Dean-films uit. "Op het einde van de week bekijken we de (weer-)situatie opnieuw. We hebben echter nog geen voorraadje lange namiddagfilms klaarliggen tot het einde van augustus, wanneer de Vuelta gereden wordt. Zo hard willen we het lot nu ook weer niet tarten."

De namiddagfilm is meteen een beproefde VTM-strategie. Tijdens het jaar, behalve in de zomer, brengt de commerciële zender immers elke dag een film. "Wij zijn voorlopig niet van plan onze programmatie te veranderen aangezien we momenteel de hele namiddag herhalingen brengen", weet VTM-woordvoerder Mark Vanlombeek. In Vilvoorde kan men overigens niet klagen over het huidige weer. Tijdens de eerste drie weken van juli keken in vergelijking met vorig jaar 's namiddags gemiddeld 70.000 kijkers meer naar VTM. 's Avonds loopt dat aantal op tot gemiddeld bijna 200.000 kijkers meer dan in juli 1999. TV1 tekende dan weer nooit geziene pieken in de kijkcijfertabellen op voor de Tour de France. Voor sommige Alpen-ritten zaten gemiddeld meer dan 800.000 kijkers meer dan vier uur aan het scherm gekluisterd. "En gedurende de laatste drie kwartier van een rit ook meer dan één miljoen kijkers. Dat is in volle zomer nooit eerder gebeurd. Zelfs in prime time is het moeilijk dergelijke cijfers te halen", vindt De Borger.

Bij Radio 2 had men de permanente bui voor deze zomer blijkbaar zien hangen en wordt de platenlijst van de volledige avondprogrammatie sinds begin juli door de weersvoorspelling bepaald. Schijnt de zon, dan zou het programma Zomertijd voor opgewekte, zomerse deuntjes zorgen. Momenteel gaat het echter altijd om vijf uur muziek om het slechte weer te vergeten. "Het lijkt wel alsof we tijdens het bedenken van dit programmaconcept wisten dat het weer deze zomer het gespreksonderwerp bij uitstek zou worden", zegt producer Bruno De Lille. "Maar wat ons betreft mag het stilaan stoppen met regenen. We hebben dan wel nog meer dan voldoende platen in voorraad, maar de jingles met commentaar van artiesten die we vooraf opgenomen hadden, moeten stilaan vervangen worden. Terwijl we de zonnige commentaren nog geen twee keer hebben kunnen draaien, zal de jingle met K3 over het regenweer morgen alweer bovengehaald mogen worden." (KDM)

26-07-2000
Bron: De Morgen