(kurt boes)
Bijna veertien procent van de Brusselse schoolkinderen heeft astma. Drie op de tien Brusselaars lijdt aan een of andere allergie. De oorzaak moet je niet ver zoeken, zegt Groen! Brussel: luchtvervuiling. En een groot deel van die verontreiniging is te wijten aan het verkeer. Bij wijze van ludieke actie kreeg een aantal standbeelden op verkeersknooppunten gisteren een mondmasker voor.
Leden van Groen! Brussel deden gisterenochtend meerdere standbeelden op drukke verkeerspunten in Brussel een mondmasker voor. De boodschap is duidelijk. Het vele autoverkeer in de hoofdstad leidt tot luchtverontreiniging en die leidt dan weer tot gezondheidsproblemen. "Uit een onderzoek blijkt dat astma voorkomt bij bijna veertien procent van de schoolkinderen", zegt Bruno De Lille (Goen!), Brussels schepen belast met Vlaamse Aangelegenheden, Gelijke Kansen en Internationale Solidariteit. "Dat is een verdubbeling in tien jaar tijd. Bovendien heeft dertig procent van de Brusselaars een of andere vorm van allergie."
Oorzaak? In grote mate het autoverkeer. "De auto is de belangrijkste bron van luchtvervuiling in het Brussels Gewest", zegt De Lille. "Zo is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 91procent van de uitstoot van koolstofmonoxide (CO) en voor 57procent van de uitstoot van stikstofoxiden."
Daarom wil Groen! zo veel mogelijk Brusselaars en pendelaars op het openbaar vervoer of de fiets. De Lille: "De uitstoot van stikstofdioxide was op de 'dag zonder auto' de helft minder dan op een gewone zondag en een derde van de uitstoot op een gemiddelde weekdag. Idem voor de CO-uitstoot. De aankoop van milieu-onvriendelijke wagens moet dan ook fiscaal bestraft worden. Het moet mogelijk worden om tijdens de spits pendelaars vanuit Vilvoorde en Halle met de boot over het kanaal naar Brussel te brengen. Bovendien willen we dat de luchtverontreiniging voortaan gemeten wordt op kinderneushoogte. Kinderen dragen de negatieve gevolgen voor hun gezondheid tenslotte hun hele leven mee."
De Brusselse regering nam de voorbije jaren dan wel maatregelen maar die gaan lang niet ver genoeg, zegt Groen!. Een mooi voorbeeld is de inspanning die Brussel moet leveren om de Kyoto-norm te halen. "Daar waar België tegen 2010 zijn broeikasemissies met 7,5 procent moet terugdringen ten opzichte van 1990", zegt De Lille, "heeft het Brussels Gewest verkregen dat het, omwille van de grootstedelijke context, zijn emissies mag laten toenemen met 3,48 procent."
Voor bepaalde maatregelen is er uiteraard behoorlijk wat geld nodig, denk maar aan de uitbouw van het Gewestelijk Express-net (GEN). Maar tegelijkertijd kan er al veel beterschap optreden zonder dat er grote investeringen nodig zijn. Luchtverontreiniging tegengaan kan zelfs tot besparingen leiden. "Je kunt bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager zetten", zegt minister Byttebier. "Wie zijn thermostaat op 19° Celsius zet in plaats van op 22°, kan zijn rekening voor verwarming met de helft verminderen." En tegelijkertijd de CO2-uitstoot serieus terugdringen: 40,8procent van die uitstoot is nu te wijten aan het verwarmen van woningen.
Ook in het verkeer is een mentaliteitswijziging nodig. Byttebier ziet daar een belangrijke opdracht voor autorijscholen. "Zij moeten jonge chauffeurs er bijvoorbeeld van overtuigen dat snel optrekken alleen maar leidt tot meer verbruik en meer vervuiling. En het is aan de overheid om de wegeninfrastructuur meer aan te passen op maat van de zwakke weggebruiker. Een duurzaam mobiliteitsbeleid is een absolute noodzaak voor de levenskwaliteit in een stad", zo besluit Byttebier.
27-04-2004
bron: De Morgen