Wouter Verschelden - Brussel
Groen! wordt wakker uit een coma. Na de federale bijnadoodervaring vorig jaar, volgt een aangenaam ontwaken in het pluche van het Vlaams Parlement. Groen! reed met voorzitter Vera Dua een bijna perfect parcours in de campagne, met als resultaat zes zetels in het Vlaams Parlement. Groen! is niet alleen nodig voor de kiezer, maar ook om een klassieke tripartite te vermijden.
Het voortbestaan van de partij is met onze Vlaamse parlementsleden verzekerd'', verklaarde Dua in de vroege avond voor de tv-camera's. Het werd een heel pak meer dan overleven alleen. Met zes parlementsleden wordt Groen! plots aanspreekbaar voor regeringsdeelname.
De groenen worden een volwaardige fractie in het Vlaams Parlement, wat vanaf vijf gekozenen kan. Die status van fractie garandeert een betere partijfinanciering, en een aanwezigheid in de verschillende commissies van het parlement. De partij krijgt ook uitzicht op - financieel voordelige - posten zoals commissievoorzitterschap of quaestor.
Zelfs SP.A-voorzitter Steve Stevaert gaf het toe: ,,Groen! heeft zijn gelijk gehaald door alleen naar de kiezer te gaan.'' Vriend en vijand daarbij wijzen voorzitter Dua aan als grote architect van het succes. Het dramatische dieptepunt onder het leiderschap Dirk Holemans had als effect dat Dua zowat vrije baan kreeg om de partij te redden.
Anders dan Jos Geysels koos Dua niet meer voor strategische zetten, zoals de ACW-kiezer willen binnenhalen. De Gentse opteerde voor een back to basic-aanpak, met de aardbol op de kiesaffiches en de kopstukken op de fiets voor de camera's.
Dat de kiezer Groen! als oppositiepartij begon te zien, was mooi meegenomen. Gestuwd door een slimme campagnestrategie met oude recepten zoals een onze partij is nodig-actie en een Vera zoekt-communicatie, klom de partij opnieuw in de peilingen. De oproep om aan progressieve zijde een keuze te laten, werd massaal beantwoord door intellectueel Vlaanderen. Dat blijkt onder meer uit de opvallend goede score in de universiteitsstad Leuven.
De 280.000 kiezers heeft Dua gevonden, want Bart Staes mag terugkeren naar het Europees Parlement. In haar thuishaven Gent stuwt Dua Groen! bovendien naar een ongekende hoogte, de partij haalt er 16 procent van de stemmen. Op één zetel in Oost-Vlaanderen had de partij, na de laatste peilingen, stilletjes gerekend. Door het Dua-effect worden er dat twee, de huidige fractieleider Jos Stassen mag terugkeren naar Brussel.
Ook in Antwerpen herstelt Groen! van de doodssmak die het vorig jaar kreeg. Maar waar vroeger het groene hart van Vlaanderen klopte, komen de gloriedagen niet terug. 8,8 procent in de grootste stad van Vlaanderen is niet echt het succes dat de groenen gewoon zijn. De provincie Antwerpen levert slechts twee Vlaamse parlementsleden, bij wie Mieke Vogels, die door haar voorkeurstemmen over Johan Malcorps springt.
Groen! haalt in Vlaams-Brabant één zetel, Eloi Glorieux mag de groene fractie gaan versterken. De uitstekende score in Leuven brengt de groenen naar ruim 8 procent in heel de provincie. Daarmee mist de partij op een haar na een tweede zetel.
De stunt van de verkiezingsavond voor de groenen kwam uit West-Vlaanderen. De aftredende Vlaamse minister Jef Tavernier slaagde er met zijn gematigd profiel in om in de landbouwprovincie een groene zetel in de wacht te slepen. Waar Groen! vorig jaar een bedroevende 3,2 procent haalde, klimt het naar 6,7 procent. Een zoveelste opdracht vervuld voor Tavernier.
Limburg is de enige provincie waar Groen! de kiesdrempel niet haalt. In Brussel haalt Groen! behoorlijk resultaat, maar is de score niet genoeg om Bruno De Lille naar het Vlaams Parlement te sturen.
Met zes parlementsleden komt Groen! op de wip te zitten voor regeringsdeelname. Als CD&V en N-VA hun verkiezingsbelofte om paars niet te gaan depanneren waar willen maken, komen ze uit bij Groen!
Met deze positieve score zal de lokroep die vanuit de groene kabinetten al zachtjes werd beantwoord, ongetwijfeld veel luider worden. Groen! houdt het voorlopig op ,,wij wachten af en zijn bereid te praten.''
In het achterhoofd van de groenen speelt daarbij ongetwijfeld dat ze de ervaring van vorige regering meenemen naar de onderhandelingstafel. Dua kan met het vertrouwen van een winnaar naar eventuele onderhandelingen afzakken.
14-06-2004
bron: De Standaard
|