(aho, gse) - Brussel
De Vlaamse Brusselaars hebben gisteren voor het eerst ook zes Vlaamse parlementsleden rechtstreeks verkozen. Het Vlaams Blok kaapt de helft van de zetels weg. Groen! haalt het niet.
Het Vlaams Blok is overduidelijk de grootste Vlaamse partij in de hoofdstad, met meer dan 34 procent van de Vlaamse stemmen. Het resultaat ligt in de lijn van dat van het Brussels Parlement.
Logisch. De stemcomputer leidde de kiezer automatisch naar de stemming van het Vlaams parlement en de partij zette twee keer dezelfde lijsttrekker in, Johan Demol. Die haalt hier meer dan 10.000 stemmen. Demol neemt waarschijnlijk geen zitting in de Vlaamse assemblee: Brussel ligt hem beter. Het Vlaams Blok stuurt Eric Arckens, Monique Moens en Greet Van Linter.
VLD/Vivant wordt de grootste democratische partij en lost daarmee CD&V af. Maar dat vertaalt zich niet in zetels: de VLD haalt er maar één.
De lijst voor het Vlaams Parlement haalde bijna meer dan een procent meer dan de lijst van het Brussels Parlement. In het Kaaitheater, waar de Brusselse Vlamingen verzamelen bliezen, viel gisterenavond de term ,,Gatz-effect'' te horen. Of lijsttrekker Sven Gatz daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het betere resultaat, is niet duidelijk. Hij haalt 3.900 voorkeurstemmen, een behoorlijk resultaat, maar minder dan zijn Brusselse tegenhanger Guy Vanhengel, die er 4.500 haalt.
Mogelijk worden de liberalen beloond door Franstalige kiezers voor hun verzet tegen het migrantenstemrecht: hun Franstalige tegenhangers van de MR stemden immers voor het stemrecht.
Maar de VLD snoept in Brussel van twee walletjes: lijsttrekker Sven Gatz, die via Spirit bij de VLD belandde, trekt mogelijk ook enkele progressieve stemmen aan. Gatz is in elk geval verkozen.
Groen! haalt een uitstekende score in het Brussels Gewest. De partij haalt, met de Brusselse schepen Bruno De Lille als lijsttrekker, bijna 11 procent - een score waarmee ze in andere kieskringen makkelijk twee gekozenen zou hebben. De groenen kunnen deze uitslag niet verzilveren in een zetel, daarvoor ligt in Brussel de lat te hoog.
SP.A/Spirit wordt, met Bert Anciaux als lijsttrekker, de derde partij, met een resultaat van 17 procent. Dat is slechts goed voor één zetel. Verwacht werd dat Anciaux die zou doorgeven aan opvolger Fouad Ahidar, maar die is als lijstduwer ook verkozen in het Brussels parlement. De zetel gaat daardoor waarschijnlijk naar de tweede opvolgster, Elke Roex (SP.A). Opmerkelijk: Anciaux scoort met 3.600 stemmen minder dan zijn voormalige partijgenoot Gatz.
CD&V/N-VA was in 1999 nog de grootste Vlaamse partij, nu zakt het kartel weg naar de vierde plaats. De partijen doen het met andere woorden een stuk slechter dan in Vlaanderen en kunnen de kartelvorming in de hoofdstad niet verzilveren. Lijsttrekker Steven Vanackere (3.100 stemmen) werd als relatieve nieuwkomer de arena ingestuurd, maar zijn partij doet het over de hele lijn minder in het Hoofdstedelijk Gewest.
14-06-2004
bron: De Standaard
|