De stad Brussel zal in de toekomst meer vrouwelijke namen geven aan nieuwe straten. Twee vrouwelijke gemeenteraadsleden van de meerderheid, Myriam Hendrick (Ecolo) en Dalila Amali (PS), dienen vandaag een motie ter goedkeuring in tijdens de gemeenteraad.
De stad Brussel telt 22 procent straatnamen waarin een man voorkomt, tegenover 3 procent met een vrouw. Dat willen de gemeenteraadsleden veranderen. Het schepencollege steunt de motie. Volgens de Brusselse schepen voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen!) gaat het om meer dan een symbolische maatregel, want het zal zichtbaar zijn. De schepen geeft toe dat het een werk van lange adem wordt. ,,Maar door onze diensten te verplichten, geven we een steuntje in de rug.''
De vraag naar meer vrouwelijke straatnamen past in de de veertiendaagse Vrouwen en Stad. Die loopt in Brussel en Elsene van 10 tot 25 november. Het gaat om een campagne over vrouwen en hun rechten.
Brussel neemt vooral de sensibilisering voor zijn rekening en doet dat onder meer met debatten, cursussen en informatienamiddagen. De gemeente Elsene gaat meer de culturele toer op en programmeert een hele reeks evenementen rond kunst, kennis en politiek onder de noemer Maar Wat Doen Ze! .
In Brussel ligt het zwaartepunt van de campagne bij geweld tegen vrouwen. Zo komt er op woensdag 10 november een hulde aan alle vrouwelijke slachtoffers van geweld aan het standbeeld van Gabrielle Petit op het Sint-Jansplein. De veertiendaagse schenkt ook aandacht aan allochtone, vooral Marokkaanse vrouwen in het Brusselse. Zo wil de stad met een berbertent verschillende Brusselse markten bezoeken.
08-11-2004
bron: De Standaard
|