Haren - Danny Vileyn
De woonwagenbewoners van Haren krijgen vanaf de maand november dagelijks bezoek van de stad Brussel. De stad leidt momenteel twee medewerkers op. Wanneer het terrein echt ingericht wordt zoals beloofd, staat nog niet vast, omdat er een ingewikkelde grondruil aan de gang is. De officiële standplaats, die er sinds een jaar is, blijft evenwel voor wrevel zorgen, ook al omdat woonwagenbewoners naar andere plekken blijven trekken.
André Flahaut, de minister van Landsverdediging (PS), gaf een groepje woonwagenbewoners afgelopen zomer de toestemming om op een militair domein in Neder-Over-Heembeek te kamperen. In Heembeek waren ze daar niet gelukkig mee. De bewoners vroegen zich af waartoe het terrein in Haren dan wel mocht dienen. En de wrevel blijft: het VLD-gemeenteraads-lid Wim Knops blijft de schepen van Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen) vragen stellen, Marie-Paule Quix (Spirit) vindt dan weer dat de definitieve inrichting van het woonwagenpark wel heel lang op zich laat wachten.
De Lille: "Ik begrijp Flahaut wel dat hij die mensen een standplaats aanbiedt, maar ik ben er toch niet gelukkig mee. Het is niet goed voor het imago van de bewoners, en evenmin voor dat van de stad Brussel. Het gaat ook in tegen het werk dat wij doen." In Heembeek stonden er bijvoorbeeld geen afvalcontainers.
De Lille vindt dat de stad met de aanleg van het terrein haar werk gedaan heeft, nu is het aan een van de andere gemeenten om ook een terrein ter beschikking te stellen, vindt hij.
Controle
De twee stadsmedewerkers moeten het terrein beheren, wat ook controle van de auto- en caravanpapieren inhoudt. De Lille wil dat alles volgens het boekje verloopt. Er worden hoogstens 25 woonwagens toegelaten. "Het moet beheersbaar blijven," zegt De Lille. Hij hoopt dat de chemische toiletten die er nu staan, vlug vervangen worden door een gebouwtje met douches en toiletten, een containeropslagplaats en een bureau voor de beheerder, maar een datum kan hij er nog niet op plakken.
De grondruil houdt in dat het woonwagenpark aan de straatkant grenst, dan kan daar een slagboom komen. Nu ligt het achterin een terrein van het OCMW. Hoe het gebouw 'opgevat moet worden, weet De Lille al wel: "Woonwagenbewoners houden er eigen gewoonten op na. Iemand die naar het toilet gaat, wil niet dat de anderen dat zien. Daarom moet het gebouw meer dan één functie hebben. Als iemand naar het toilet gaat, dan moeten de anderen denken dat hij met de beheerder gaat praten of met vuilnis naar de containers gaat." De medewerkers van de stad moeten ook een waarborg van 50 euro en dagelijks standgeld van anderhalve euro innen. Dat vindt de VLD'er Wim Knops dan weer veel te weinig, aangezien de stad 200.000 euro investeert.
21-10-2004
bron: Brussel Deze Week
|