De stad Brussel heeft een samenwerkingsakkoord ondertekend met 14 Nederlandstalige en bicommunautaire culturele instellingen uit de hoofdstad. Bruno de Lille, de schepen van Vlaamse Aangelegenheden (Groen!), heeft voor de organisaties bijna 400.000 euro veil. 'Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de stad Brussel structureel met Vlaamse cultuurhuizen samenwerkt', stelt de schepen in De Tijd.
Tot de 14 instellingen behoren de vier gemeenschapscentra in Brussel (De Markten, Nekkersdal, Heembeek-Mutsaard en De Linde), het Kaaitheater, jeugdtheater Bronks, de Ancienne Belgique, de Beursschouwburg, Argos, het literatuurhuis Passa Porta, Pantalone, City Mine(d), Brussel Behoort Ons Toe en Cinema Nova. De subsidies schommelen tussen 6.000 euro voor De Linde en 50.000 euro voor het Kaaitheater en de Beursschouwburg.
De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) is niet in de lijst opgenomen. Het stadstheater ontvangt van de stad Brussel een aparte subsidie van 900.000 euro. Schepen De Lille kan de 300.000 euro, die hij de KVS twee jaar geleden ontnam, nu verdelen over de 14 spelers die het convenant ondertekenden.
Voorwaarden
De jaarlijkse subsidie is wel onderhevig aan enkele voorwaarden. De belangrijkste is dat er een duidelijke band moet bestaan tussen de culturele werking van de instelling, de stad en de buurt. Zo mogen vier jonge Vlaamse muziekgroepen van de Ancienne Belgique een demo opnemen en optreden in de grote zaal en de kleine club van het muziekhuis. De choreografe Christine De Smedt gaat in het Kaaitheater aan de slag met 81 fotografen. De Beursschouwburg wil met het geld opnieuw een editie van Klinkende Munt organiseren.
In de marge van de ondertekening haalde schepen De Lille scherp uit naar de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux (Spirit). 'De minister noemt Brussel stout omdat het de Vlamingen niet gelijk zou behandelen. Dat terwijl ons budget steeg van 1 miljoen naar bijna 1,5 miljoen euro en we 5 miljoen euro investeerden in de KVS. Daar komt nu dit initiatief bij', zegt De Lille.
De Brusselse schepen verwijt Anciaux een gebrek aan voeling met de Brusselse cultuur. 'Anciaux zegt naar aanleiding van het dossier-Flagey dat bicommunautaire initiatieven niet werken. Wij voelen nochtans dat geen enkele Vlaamse Brusselaar op een eiland wil leven.' Volgens De Lille is de overeenkomst met de 14 instellingen daarom een statement. 'Het is een duidelijke politieke keuze voor een tweetalige stad. We kiezen voor initiatieven die openstaan voor alle gemeenschappen en bijvoorbeeld uitgesproken tweetalig zijn, tegen de keuzes waar Anciaux voor staat.'
22-12-2004
bron: De Tijd
|