Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Vernieuwde KVS heropent in oktober

Werken aan hoofdgebouw lopen vertraging op

De ploeg van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg verhuist in oktober naar het bijgebouw van de gerenoveerde KVS aan de Arduinkaai in Brussel. Door vertragingen op de werf is het hoofdgebouw pas in oktober 2005 gebruiksklaar. Tot dan rekent de KVS voor grote producties op uitwijkmogelijkheden naar de Ancienne Belgique, Théâtre National en de Hallen van Schaarbeek. De bottelarij neemt op 29 mei afscheid van Molenbeek met een groot buurtfeest.

Na vijf seizoenen van residentie in de bottelarij laat de ploeg van de KVS haar buurt in Molenbeek binnenkort achter zich. In juni, na het afscheidsfeest in de Delaunoystraat, verhuist men naar het nagelnieuwe bijgebouw aan de Arduinkaai. Dat gebouw is opgemaakt uit drie aparte volumes. Daarin zitten de functies voor de artiesten, de administratieve functies en een hoofdvolume met drie boven elkaar liggende zalen: een grote repetitiezaal, een danszaal en een theaterzaal met een capaciteit van 200 toeschouwers, bedoeld voor de hedendaagse opvoeringen.

Het totale kostenplaatje van de renovatiewerken wordt geraamd op 45,9 miljoen euro. De stad Brussel neemt 20,7 miljoen euro voor haar rekening en de Vlaamse Gemeenschap 17,3 miljoen. De overige 8 miljoen euro zijn afkomstig van de federale overheid en het Brussels Gewest. Eventuele meerkosten worden door de stad Brussel gedragen. Die is tevens eigenaar van het gebouw dat na de heropening in concessie wordt gegeven aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

De ingebruikneming van het hoofdgebouw was normaal voor januari 2005 gepland, maar is door stabiliteitsproblemen met ruim een half jaar vertraagd. Bruno De Lille, de Brusselse schepen van Vlaamse Aangelegenheden (Groen!): 'We zijn iets omzichtiger tewerk gegaan met de afbraak van de oude zaal. Tijdens het leeghalen van de grote theaterzaal dreigden de buitenmuren te verzakken. Dat is het gevolg van de grote brand die in 1955 de zaal en de podiumkooi verwoestte.'

De aannemers moesten ook onverwacht rekening houden met een nieuwe Europese richtlijn rond 'computergestuurd trekken'. 'Vanaf 2006 verplicht Europa ons om de decorstukken van een voorstelling op elektronische wijze op en van het podium te trekken. Dat systeem vergt noodgedwongen enkele aanpassingen', stelt De Lille.

Programma

Het uitstel is een streep door de rekening van de artistieke leiding. 'Onze honger naar de grote zaal was zeer groot', zegt Jan Goossens, de artistiek leider van de KVS. 'Nu moeten we onze volledige planning omgooien. De zes grote producties die waren gepland, halen we niet. Dat betekent echter niet dat er volgend seizoen geen waardig programma staat. We gaan op zeker 80 procent van onze huidige mogelijkheden draaien.'

Voor de grote producties zijn uitbestedingsscenario's met andere huizen gepland. 'De gesprekken met de Hallen van Schaarbeek voor de opvoering van 'Blush' zitten in een vergevorderd stadium. Ook met Théâtre National en de Ancienne Belgique zijn al gesprekken gevoerd. Het positieve aan de vertragingen is dat we nu verplicht worden om sneller samen te werken met andere huizen zoals Théâtre National', zegt Goossens.

Er is nog geen nieuwe verhuurder voor het pand in de Delaunoystraat gevonden. Goossens hoopt nog op een culturele bestemming voor het gebouw. De ploeg van de bottelarij neemt op 29 mei afscheid van Molenbeek met een groot buurtfeest. Vanaf 's middags wordt de straat verkeersvrij en staan in samenwerking met buurtverenigingen een rist theatervoorstellingen, concerten en een Bal Moderne op het programma. 's Avonds wordt met 'De Jossen' van Olympique Dramatique de laatste voorstelling in de bottelarij getoond. De muzikale duizendpoot Daan en enkele dj's sluiten het slotfeest af.

24-03-2004
bron: De Tijd