Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Mentale gehandicapten te vaak in gevangenis

In de gevangenis van Vorst zaten in september vorig jaar bijna negentig geesteszieken opgesloten die een misdrijf hebben gepleegd. Eigenlijk moeten die mensen naar een gespecialiseerde instelling, maar daar is vaak geen plaats. Verschillende belangenverenigingen van geesteszieken pleiten voor een andere aanpak van de overheid.

Op uitnodiging van Brussels schepen Bruno De Lille (Groen!) hielden de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten en een aantal andere verenigingen een bijeenkomst in het stadhuis van Brussel.

Ze zeggen dat ruim zestig procent van de geesteszieken die een misdrijf hebben gepleegd, nog altijd in de gevangenis belanden. Vaak zijn ze geïnterneerd en niet veroordeeld. En dus horen ze niet thuis tussen gewone gevangenen.

Jeanne-Marie Hauspie, van de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten, zegt dat de internering niet zinvol is. " Ze moeten verzorgd worden, maar dat krijgen ze niet. Hun toestand gaat achteruit en ze worden depressief. Daarna is het nog moeilijker om met hen te werken."

Achter de muren van de gevangenis van Vorst heeft een geesteszieke man zes maanden opgesloten gezeten na een klein misdrijf. Andere mensen zouden voor hetzelfde misdrijf maar enkele dagen krijgen. Maar in gespecialiseerde instellingen was voor hem geen plaats.

Toch heeft deze man nog geluk gehad. Soms zitten geïnterneerden tientallen jaren vast, langer dan als ze veroordeeld waren geweest. De belangenverenigingen pleiten nu voor de oprichting van een werkgroep met de overheden die bevoegd zijn voor internering.

28-02-2005
Bron: www.brusselnieuws.be