Opleiding voor ambtenaren en documenten in braille
De stad Brussel heeft voor zijn ambtenaren en voor het grote publiek een brochure klaar waarin wordt uitgelegd hoe je je moet gedragen tegenover gehandicapten. Schepen Bruno De Lille (Groen!) voor Gelijkheid van Kansen stelde de brochure gisteren voor.
De brochure werd gemaakt naar aanleiding van de internationale dag van de moedertaal. Verschillende verenigingen van gehandicapten hebben eraan meegewerkt. "Er wordt in eenvoudige bewoordingen uitgelegd wat je moet weten in verband met gehandicapten", zegt schepen Bruno De Lille.
Brochure
Concreet legt de brochure uit hoe je je tegenover gehandicapten het best kan gedragen: tegenover doven en slechthorenden, mentaal en lichamelijke gehandicapten, en blinden en slechtzienden. De Lille: "We willen in de eerste plaats raad geven aan onze ambtenaren. Want zij weten niet altijd goed hoe ze met gehandicapte mensen moeten omgaan. Maar we hebben ook plannen om de brochure later onder het grote publiek te verdelen." Alles samen zijn er van de brochure 4.000 Nederlandstalige en evenveel Franstalige exemplaren gedrukt.
Maar het blijft niet bij een brochure alleen. Schepen De Lille kondigde ook aan dat alle stadsambtenaren dit jaar een speciale opleiding zullen krijgen over de manier waarop ze zich tegenover gehandicapten moeten gedragen. Dat moet de dienstverlening aan gehandicapten vlotter laten verlopen.
En Brussel wil dit jaar nog andere maatregelen nemen om het zijn gehandicapte inwoners gemakkelijker te maken. Zo heeft de stad bijvoorbeeld plannen om een drukmachine voor braille aan te kopen. Burgers die dat willen, kunnen dan - na een telefonische aanvraag - alle documenten van de burgerlijke stand in brailleschrift ontvangen.
Ook is de stad van plan een werkgroep samen te stellen waarin zowel ambtenaren zitten als vertegenwoordigers van gehandicaptenorganisaties. Die werkgroep moet zich buigen over de vaak moeilijke ambtelijke taal in officiële documenten. De bedoeling is dat de ambtenaren en gehandicaptenverenigingen samen bepalen welke documenten vereenvoudigd kunnen worden, zodat ze voor iedereen te begrijpen zijn.
22-02-2005
Bron: De Standaard
|