Brussel - Sybille Decoo
De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki, de Japanse steden die zestig jaar geleden door kernbommen in de as werden gelegd, zijn erin geslaagd bijna tweehonderd Belgische burgemeesters, een derde van het totale aantal, achter hun oproep voor een wereldwijde ontmanteling van kernwapens tegen 2020 te scharen. Tussen hen bevindt zich ook oud-premier Jean-Luc Dehaene, burgemeester van Vilvoorde.
Tadatoshi Akiba, de burgemeester van Hiroshima, was in januari op bezoek in België om steun te verwerven voor zijn campagne Mayors for Peace. Zijn oproep viel niet in dovemansoren. Van de 589 burgemeesters gingen 196, of precies een derde van alle Belgische burgemeesters, erop in. Onder meer de steden Brussel, Antwerpen en Gent schaarden zich achter het vredesinitiatief.
Vandaag maakt een delegatie 'vredesburgemeesters' de eisen over aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (VLD). Het gaat om de mede-initiatiefnemers Patrik Vankrunkelsven (VLD, burgemeester van Laakdal), Bruno De Lille (Groen!, schepen en aanwezig namens de stad Brussel), Ingrid Pira (Groen!, burgemeester van Mortsel) en burgemeester Luc Dehaene (CD&V) van 'vredestad' Ieper. De Belgische Mayors for Peace sturen ook een afvaardiging naar de wereldconferentie over de herziening van het non-proliferatieverdrag (NPV), die op 2 mei 2005 begint in New York.
De burgemeesters roepen de Belgische regering op een internationale conferentie op te zetten die moet leiden tot een wereldwijd verbod op kernwapens. Ze eisen ook de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Voor België gaat het om de kernkoppen op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Vorig weekeinde vond daar opnieuw een protestactie plaats. (SD)
20-04-2005
bron: De Morgen
|