Handelszaken sint-jacobswijk richten zich op niet-heteropubliek
Brussel - Valerie Droeven
Op een boogscheut van het Sint-Goriksplein ligt de Brusselse Sint-Jacobswijk. Ze is even hip en met het zomerweer zijn de terrasjes net zo overbevolkt. Voor de vele homo's en lesbiennes in Brussel is de wijk het bewijs dat zij ook in onze hoofdstad een plaats hebben.
Ça bouge dans ce quartier - alles beweegt hier'', zegt Olivier Plasman van de vzw Het Regenbooghuis.
Vijf zaken gingen de laatste twee jaar open in deze buurt. Vier daarvan veranderden van eigenaar en concept. Eentje, The Boys Boudoir, is helemaal nieuw.
In de wijk die loopt van de Grote Markt over de Steenstraat en de Botermarkt tot het Sint-Jansplein, richten veel bars en cafeetjes zich expliciet op een publiek dat niet-hetero is. In de jaren '70 vestigden de eerste toonaangevende cafés zoals de Belgica, Le Soleil en de Plattesteen zich in deze wijk. Pas in de jaren '80 begon de wijk een publiek aan te trekken dat hoofdzakelijk ,,gay'' is en vanaf de jaren '90 werd het een echte ontmoetingsplaats voor homoseksuelen.
,,In de jaren '70 was deze wijk dood en het gebeurt wel vaker dat in grootsteden minderheden dit soort wijken opzoeken om zich te vestigen. Het feit dat het Fontainasplein hier niet zo ver vandaan ligt, heeft er ook wel mee te maken dat er zich precies op deze plek een ,,gay-wijk'' ontwikkelde'', zegt Olivier Plasman.
De vzw Het Regenbooghuis vestigde zich vier jaar geleden aan de Kolenmarkt. Het Regenbooghuis is een tweetalige organisatie die verschillende Brusselse holebiverenigingen groepeert. Hun doel is vooral de mensen informeren en een ontvangstruimte ter beschikking stellen. ,,Vanaf het begin hebben we veel steun gehad van zowel de stad als het Brussels Gewest'', zegt Plasman. ,,Brussel is steeds meer een open stad. Kijk maar initiatieven als de Gay Pride. Vroeger werd die parade weggestopt in een groezelige wijk achter het Noord. Nu krijgen we de grootste boulevard tot onze beschikking.''
Hand in hand rondlopen in de Sint-Jacobswijk is dan ook geen probleem. Niemand maakt er een geheim van dat hij of zij niet-hetero is. Zo zijn bijna nergens de ramen geblindeerd.
,,Het gemengde café Belgica durfde het als eerste aan om met een publiek dat deels homoseksueel was, zijn ramen vrij te maken. Toen wij dit pand overnamen, is dat ook het eerste wat we gedaan hebben: de ramen doorzichtig gemaakt'', zegt Plasman.
Het Brusselse stadsbestuur heeft zeer goede contacten met het holebi-milieu. ,,Sinds 2000, met de nieuwe meerderheid op het stadshuis, is de houding van de stad erg veranderd ten aanzien van homoseksuelen'', zegt de Brusselse schepen voor Gelijke Kansen, Bruno De Lille (Groen!). ,,Dat heeft ook zijn weerslag op de Sint-Jacobswijk gehad. Tot 2000 werd er een erg repressief beleid gevoerd. De politie viel geregeld binnen in cafés van de wijk.''
Ook De Lille vindt Brussel relatief open voor holebi's. ,,Terwijl vroeger alleen de meest extravagante holebi's in het openbaar hun geaardheid toonden, zijn de mensen het nu gewoon om twee mannen hand in hand te zien lopen. Met het homohuwelijk heeft de wetgever het bovendien ook goedgekeurd en dat is voor veel mensen een teken dat het okee is.''
Toch voelt De Lille zich nog niet overal in de stad honderd procent op zijn gemak. ,,Ik heb zelf nog nooit een probleem gehad, maar er zijn zeker wijken in deze stad waar ik niet hand in hand met mijn vriend zou lopen. Van ,,een jacht op homo's'', zoals sommige media vorig jaar berichtten, is hier in Brussel nooit sprake geweest.''
27-06-2005
bron: De Standaard
|