Brussel - Steven Van Garsse
In 2000, na de Lombardakkoorden, leek het simpel. De Vlaamse partijen zouden met de Franstalige ‘zuster'-partijen een akkoord sluiten om in Brussel samen naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan. Dat is win-win, klonk het toen: overal een Vlaamse schepen, vers geld voor alle gemeenten. Goed een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt die ideale situatie verder weg dan ooit.
De FDF-voorzitter, Olivier Maingain, gaf maandag in Le Soir een schot voor de boeg. De lijstvorming van het kartel PRL en FDF (MR) loopt op wieltjes, en de VLD moet er niet aan denken om mee op die lijst te figureren. Los van het feit dat FDF in tal van Brusselse gemeenten in aanvaring is gekomen met PRL (in Ukkel, Anderlecht en Elsene zelfs openlijk) en dat de lijstvorming van FDF en PRL helemaal niet zo makkelijk verloopt, zou de uitspraak van Maingain weleens slecht nieuws kunnen betekenen voor de VLD.
Tweede uitspraak deze week. Bert Anciaux (Spirit) kondigt aan dat SP.A en Spirit in Brussel-Stad als hechte kartelpartners naar de kiezer trekken en dat, als het van hem afhangt, het kartel in alle Brusselse gemeenten een lijst indient.
De uitspraken van Anciaux hebben bij de Brusselse SP.A de wenkbrauwen doen fronsen. Er wordt formeel ontkend dat een kartel van SP.A en Spirit in de negentien gemeenten een uitgemaakte zaak is. “Je kunt je afvragen of Spirit daarvoor in alle gemeenten de mensen kan leveren,” klinkt het.
Insiders gaan ervan uit dat de SP.A strategische keuzes zal maken: welke lijst geeft de grootste kans op gekozenen in de gemeenteraad én op een schepenambt? En dan liggen alle opties open: een Vlaamse lijst met Spirit, mee op de lijst van de burgemeester, of op een PS-lijst.
Spirit
Voor de SP.A is de inzet hoog. De Vlaamse socialisten hebben in acht gemeenten een schepen of OCMW-voorzitter, tegenover vier voor de VLD en twee voor Groen! en voor CD&V. Zal de SP.A dat aantal kunnen behouden na de verkiezingen van 2006? Zeker even belangrijk voor de SP.A is het schepenambt in Brussel-Stad. De SP.A, die hiervoor minister Pascal Smet naar het centrum liet verhuizen, hoopt het schepenambt te kunnen inpikken van Bruno De Lille (Groen!). Om in die opdracht te slagen, heeft de SP.A de keuze tussen de PS en Spirit.
Burgemeester Freddy Thielemans (PS) heeft Pascal Smet al welkom geheten op zijn lijst. Daar zijn voor de SP.A zeker voordelen aan verbonden. De PS is zegezeker in Brussel-Stad en heeft ook een soort nationaal ‘verbond' met de SP.A. Maar er zijn ook nadelen. Kan Smet, die zich graag fietsend door de stad begeeft, op één lijst staan met een burgemeester die een aftandse mobiliteitspolitiek voert?
Kiezen voor de PS in de Brussel-Stad zou het landelijke kartel SP.A-Spirit zwaar onder druk zetten. Kiezen voor Spirit kan ook, met een tandem Anciaux–Smet, maar de weerstand bij de lokale afdelingen lijkt daarvoor tamelijk groot te zijn. De keuze wordt hoedanook verscheurend moeilijk.
Ook over dat andere Spirit-stemmenkanon, Fouad Ahidar, is het laatste woord nog niet gezegd. Ahidar verhuisde onlangs naar Jette. De lokale PS-afdeling, onder het alziende oog van Merry Hermanus, stelde al zijn veto: Ahidar komt niet op de PS-lijst. Dat hij de andere Marokkaanse kandidaten op de PS-lijst concurrentie zou aandoen, is een reden, maar vooral het embleem ‘Spirit' blijkt een groot obstakel voor de PS. Spirit wordt geassocieerd met Brussel-Halle-Vilvoorde, en met de nachtvluchten van Anciaux. Bovendien vindt de PS dat Ahidar het te bont heeft gemaakt in een recente VTM-reportage over Molenbeek.
Dat maakt het er niet makkelijker op voor de Jetse eerste schepen Werner Daem (SP.A), die in 2000 een indrukwekkend verkiezingsresultaat neerzette op een PS-lijst. “Er is in Jette een socialistische onderstroom,” zegt Daem, “maar de kiezer ligt niet zo wakker van communautaire zaken. Op een PS-lijst halen we acht à negen zetels. Met een SP.A-Spirit-lijst haal ik er misschien twee.” Daem voegt eraan toe dat hij door SP.A-Brussel volledig in het ongewisse wordt gelaten over de onderhandelingen. “Er was ooit sprake van een PS-SP.A-akkoord, tussen Steve Stevaert, Pascal Smet, Elio Di Rupo en Philippe Moureaux in het licht van de gemeenteraadsverkiezingen, maar daar heb ik niets meer over gehoord,” zegt Daem.
Als het voor Ahidar in Jette niet lukt, dan kan hij nog altijd terug naar Molenbeek, waar hij wijd en zijd bekend is. En waarom niet op een lijst met de PRL-coryfee Françoise Schepmans, met wie hij het goed schijnt te kunnen vinden?
In Schaarbeek, Evere, Anderlecht, Ganshoren en Sint-Joost-ten-Node lijkt voor SP.A een verbond met de PS het meest voor de hand te liggen; in Etterbeek en Koekelberg is de Lijst van de Burgemeester dan weer een veilige haven.
Hoedanook zijn we ver van de situatie waarbij Vlamingen op de lijst van de Franstalige ‘zuster'-partijen gaan staan en zo verzekerd zijn van een Vlaams schepenambt, als die Franstalige partij de verkiezingen wint. Luc Heuninck, VLD-gemeenteraadslid in Schaarbeek: “Zeker van zo'n schepenambt ben je nooit. Het is het eerste mandaat waarover gemarchandeerd wordt. Zodra de sterkste lijst een coalitie moet vormen, vervallen alle gemaakte afspraken.” Heuninck vreest ook dat het na 2006 weleens afgelopen zou kunnen zijn met het jarenlange liberale bestuur in Schaarbeek. De komst van Laurette Onkelinx naar Schaarbeek kondigt volgens Heuninck een PS-Ecolo-bestuur aan.
VLD
Intussen zit ook VLD met een probleem. Olivier Maingain (FDF) en Jacques Simonet (PRL) zijn volop bezig de MR-lijsten samen te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze moeten, zoals gezegd, in een aantal gemeenten interne problemen oplossen. Maar Maingain wil liever geen VLD'ers op die MR-lijst.
In Ukkel maakt die oekaze weinig indruk. Daar kondigt zich een MR-lijst aan, getrokken door minister Armand De Decker (PRL). VLD rekent op twee plaatsen. Plaatselijk VLD-voorzitter Stefan Cornelis: “Wie zegt dat MR niet méér geïnteresseerd is in een sterke VLD dan in het FDF?”
“In Sint-Agatha-Berchem is de uitspraak van Maingain al door de feiten achterhaald,” voegt het VLD-parlementslid Sven Gatz eraan toe. Maar willen VLD'ers wel op een lijst met het FDF? Gatz, die in Jette woont, pleit voor een pragmatische aanpak. “Als het FDF op bepaalde punten matigt, dan kan het lokaal verantwoord zijn om op een MR-lijst te staan, het liefst dan in een constructie MR-VLD. In Sint-Agatha-Berchem is dat mogelijk; in Sint-Lambrechts-Woluwe (waar Olivier Maingain de lijst trekt, SVG) zou ik het niet aanraden.”
Ook in Jette liggen alle mogelijkheden nog open. Met een eigen lijst, met MR of op de lijst van de burgemeester, “we gaan voor twee zetels, dat is de enige zekerheid,” aldus Gatz, die erbij zegt dat de tijd dringt en dat er in de vroege herfst duidelijkheid moet zijn.
En voor CD&V? Ook voor hen ligt alles nog open. In Anderlecht evolueert het naar een ‘multiculturele' lijst, getrokken door de CD&V-schepen Walter Vandenbossche; in Brussel-Stad gaat de voorkeur uit naar CDH, voorzitster Joëlle Milquet trekt er de lijst. Als dat niet lukt, wordt het een tweetalige lijst. Over de kartelpartner N-VA, die uiterst zwak staat in Brussel, maakt niemand zich nog druk.
23-06-2005
bron: www.brusselnieuws.be
|