Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Algemeen
>> Vlaamse Aangelegenheden
>> Gelijke Kansen
>> Internationale Solidariteit

>> Brussel door een 'roze' bril

Brussel had tot voor kort een negatief imago als het op holebi-rechten aankwam. Dat kwam voornamelijk door de vorige burgemeester en een aantal van zijn schepenen die niet echt aandacht hadden (en dan druk ik me zeer zacht uit) voor de holebi-inwoners van de stad.

Daardoor werd de BLGP elk jaar weer verbannen naar de lege straten van Brussel, daardoor mochten holebi-koppels hun samenlevingscontracten niet in de trouwzaal tekenen, daardoor waren holebi-verenigingen niet welkom op het stadhuis, … De PRL-FDF-VLD schepenen reageerden dus telkens zeer conservatief. Ook nu nog (deze partijen zitten intussen in de oppositie) laten ze geregeld horen dat ze vinden dat er veel te veel voor de holebi's in Brussel gebeurt.

In een interview met De Nekker (een plaatselijk krantje) zei een ex-schepen van de VLD een tijd geleden nog dat hij het fout vond van "dit soort zaken" een prioriteit te maken…

 
Manneken Pis in regenboogkostuum

Bij de onderhandelingen na de verkiezingen van oktober 2000 heeft mijn partij (Groen!) dan ook meteen duidelijk gemaakt dat wij wel wilden meebesturen in Brussel maar alleen als er werk kon gemaakt worden van een degelijk gelijke kansenbeleid (dus ook voor holebi's). We hebben het uiteindelijk zo in ons meerderheidsakkoord gezet:

De Stad zal elke vorm van discriminatie ten aanzien van vrouwen, holebi's, mensen van buitenlandse origine, senioren en mensen met een handicap voorkomen en bestrijden. Ze zal elke bepaling schrappen of wijzigen die op directe of indirecte wijze discriminerend zou kunnen werken.

- De Stad vervult een voorbeeldfunctie in haar eigen personeelsbeleid.
- Op gemeentelijk niveau komt er een meldpunt betreffende gelijke kansen.
-
Binnen het College zal de schepen bevoegd voor gelijke kansen positieve actieplannen ontwikkelen;
-
Binnen de administratie en naar de bevolking toe zullen bewustmakingscampagnes op het vlak van gelijke kansen gevoerd worden;
-
De Stad zal ernaar streven om de holebi zichtbaarheid te vergroten;
-
De Stad zal een non-discriminatiebeleid ontwikkelen om een grotere gelijkheid in de man-vrouw relaties binnen de eigen administratie te verzekeren;
-
De Stad zal toezien op het ontwikkelen van gelijke kansen voor mensen met een handicap.

Na de installatie van de gemeenteraad in januari 2001 hebben we ervoor gekozen om meteen naar de buitenwereld heel duidelijk te maken dat de holebi's vanaf nu welkom zijn in Brussel. We hebben dat ondermeer gedaan door de BLGP een plaats in het centrum te geven.

Dat gebeurt niet alleen symbolisch door de optocht langs de grote lanen te laten trekken maar ook tastbaar: zo geven we heel wat logistieke ondersteuning (van het gratis ophangen van spandoeken boven de lanen, het gratis uitlenen van een podium, tentjes, zalen tot de gratis schoonmaak van het plein achteraf), werken onze diensten nu vlot mee met de organisatie (vraag maar aan de BLGP) en zijn we zelfs medeorganisator van de persconferentie in een van de mooie zalen van het Stadhuis.

En verder:

aHolebi-koppels die een samenlevingscontract willen tekenen kunnen dat nu in de trouwzaal van
      het stadhuis doen (ze worden dus niet langer verbannen naar een bureautje ergens achterin).
aHolebi-verenigingen die iets te vieren hebben, worden zoals de andere verenigingen door de
      burgemeester ontvangen op het stadhuis.
aWe hebben binnen de administratie een cel gelijke kansen opgericht die zich ook moet
      bezighouden met het wegwerken van mogelijke holebi-discriminaties.
a
Er worden nu ook enkele holebi-verenigingen gesubsidieerd door de stad Brussel.
aWe ondersteunen het Regenbooghuis (het zit trouwens in gebouwen van de stad Brussel,
      gebouwen die we aan een verminderde huurprijs ter beschikking stellen) dat vorig in oktober
      zijn deuren opende.

Je merkt het: we proberen Brussel-Stad dus echt holebi-vriendelijk te maken. Het blijft niet alleen bij de mooie woorden van ons meerderheidsakkoord, maar we verwezenlijken ook concrete zaken en da's veel belangrijker natuurlijk.