Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Algemeen
>> Vlaamse Aangelegenheden
>> Gelijke Kansen
>> Internationale Solidariteit

>> Vrouw - man

Brussel streeft naar een maatschappij waarin iedereen dezelfde kansen krijgt. Iedereen dus ook de vrouwen. Is dat nog wel nodig? Vrouwen worden toch niet gediscrimineerd? Dat klopt niet. Vrouwen hebben inderdaad in theorie dezelfde rechten als de mannen, maar de praktijk ziet er anders uit.

Er zijn nu eenmaal heel wat vooroordelen die tot indirecte discriminatie leiden.

Vrouwen zijn alleen geschikt voor «zachte» jobs. Ambitieus zijn wordt niet als een vrouwelijke eigenschap gezien. Van vrouwen wordt verwacht dat ze het huishouden doen, voor de kinderen zorgen, …

Daardoor komen vrouwen minder in topfuncties terecht, ze verdienen gemiddeld één derde minder dan hun mannelijke collega's, ze werken vaker deeltijds en zijn daardoor minder financieel onafhankelijk, …

 
Standbeeld op Brusselse stadhuis

De Stad Brussel probeert op de eerste plaats binnen haar administratie maatregelen te nemen om vrouwen echt dezelfde kansen te geven. Zo is er een vertrouwenspersoon aangesteld ivm pesten en seksuele intimidatie; er werkt op de dienst personeel iemand die zich moet bezighouden met alle vrouwonvriendelijke maatregelen op te sporen en aan te passen, het promotiesysteem wordt herbekeken (nu was je bijna verplicht om gedurende enkele maanden heel wat avondcursussen te volgen, wat moeilijker ligt voor vrouwen), we proberen in elke jury mannen en vrouwen te laten zetelen (onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen minder kansen hebben voor jury's die enkel uit mannen zijn samengesteld) …

Om de Brusselaars te sensibiliseren organiseren we elk jaar een veertiendaagse over vrouwen en hun rechten. Tijdens debatten, discussies, theater- en filmvoorstellingen, ... praten we over vrouwen, geweld tegenover vrouwen, discriminaties, ... Deze veertiendaagse begint aan de vooravond van de nationale vrouwendag (11 november) en eindigt op de internationale dag tegen geweld tov vrouwen (25 november).

De Stad werkt daarvoor samen met de bestaande vrouwenorganisaties. Die organisaties kunnen voor eigen acties op het Brusselse grondgebied ook subsidies krijgen. Mensen met vragen kunnen ook terecht in de Cel Gelijke Kansen van de Stad Brussel (Bisschopstraat 3, 1000 Brussel).

Intussen heeft de Stad beslist om nieuwe straten naar vrouwen te noemen (om de aanwezigheid van vrouwen ook zo zichtbaar te maken), we gaan de vrouwelijke ambtenaren verplichten de vrouwelijke vorm van hun titel te gebruiken en de nationale Vrouwendag 2005 en heel wat van de feestelijkheden rond 100 vrouwenraad gaan in Brussel door.