Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Schuldenlast bepaalt nog tot 2005 dagelijkse werking KVS

psr - belga

De Koninklijk Vlaamse Schouwburg (KVS) heeft een bewogen, maar goed en leerrijk jaar achter de rug. Toch wil het Brusselse stadstheater het komende seizoen, en ook de komende jaren, verder werken aan de afbouw van de schuldenlast. De zware artistieke en financiële last die de jonge ploeg sinds vorig jaar meezeult, zal nog tot 2005 elk aspect van de werking bepalen. Dat heeft artistiek leider Jan Goossens woensdag tijdens de voorstelling van het seizoen 2002-2003 gezegd.

In september 2000 stapte Franz Marijnen op als directeur van de KVS. Het seizoen 2000-2001 was een moeilijk seizoen, waarin vol goede moed nagedacht werd over een ambitieus toekomstplan van de Vlaams-Brusselse schouwburg. Er kwam een hernieuwde Raad van Bestuur, met Bruno De Lille als voorzitter. Goossens werd artistiek leider en Danny Op de Beeck zakelijk leider. Een van de doelstellingen was (en is nog steeds) de KVS financieel gezond maken. Het stadstheater zit immers met een gigantische put.

De winst is aan het einde van dit seizoen hoger dan voorzien en ook het aflossen van het gecumuleerd verlies verloopt beter dan verwacht. Het verlies zal aan het einde van komend seizoen ingelopen zijn met zo'n 768.000 euro, zegt Op De Beeck woensdag. ,,Maar dat het goed gaat met de KVS wil geenszins zeggen dat alle problemen opgelost zijn. De artistieke, financiële en infrastructurele erfenis die we vorig seizoen op onze schouders laadden, weegt erg zwaar en zal tot en met 2005 elk aspect van onze werking dagelijks bepalen'', zegt de artistieke leider.

Op het artistieke vlak wil de KVS het ,,inhoudelijke verhaal'' nog steviger maken. Diversiteit is hierbij een sleutelwoord. ,,We willen de komende jaren nog meer evolueren tot een theater in het hart van Brussel, Vlaanderen en België. Als we een uiteenlopende mix van publieken uit de omringende gemeenschappen willen bereiken, dan moet de KVS niet anders dan zijn repertoire putten uit een heel open, ruime en gediversifieerde boekenkast. Daarin is plaats voor bestaande en klassieke toneelteksten, maar ook voor hedendaagse teksten, andere literaire teksten en schrijfopdrachten'', legt Goossens uit.

De programmatie bouwt volgens de artistieke leider voort op de grote lijnen van het Plan voor de periode 2001-2005: eigentijds repertoiretheater spelen in een kritische relatie met de samenleving. De KVS brengt zeker één productie van jonge makers, één recente of nieuwe Nederlandstalige tekst, één echt klassiek stuk, één productie waarin de diverse Brusselse realiteit en de andere Nederlandstalige gemeenschappen in de stad centraal staan.

Ondertussen bereidt het stadstheater zich volop voor op de verhuis naar de nieuwbouw aan de Lakensestraat en de Arduinkaai in hartje Brussel. Eind juni 2003 zal de rol van de Bottelarij in de Delaunoystraat in Molenbeek uitgespeeld zijn en het gezelschap verhuizen naar de Lakensestraat. ,,Het gebeuren zal met veel luister en feest vergezeld worden en ook verwerkt worden in enkele stukken. Toch maakt het ons een beetje triest dat niemand het initiatief neemt om al was het maar een gesprek te starten over een mogelijke culturele toekomst voor de Bottelarij'', aldus Goossens.

29-05-2002
bron: De Standaard