Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Bruno De Lille: "Ik ben niet de Flamand de Service".

Rosanne Germonprez - Laken

Bruno De Lille is de nieuwe schepen van Brussel voor Vlaamse Aangelegenheden, Gelijke Kansen en Internationale Solidariteit.

In titels verzilvert Agalev zijn verkiezingsresultaat maximaal: 1 gekozene in de gemeenteraad en meteen goed voor één van de negen schepenen in het bestuur van de stad Brussel. Hoe groot zijn budget zal zijn, weet De Lille nog niet, dat is materie voor de eerste maanden van 2001. Maar hij maakt zic sterk dat Brussel zal veranderen, vooral op het vlak van verkeer en de mobiliteit. De "gewone" Brusselaar zou er beter moeten van worden.

Hoe hebt u de blijde boodschap vernomen?
In de namiddag van verkiezingsdag 8 oktober wisten we al dat het goed zat. We kregen echo's uit de telbureaus. 's Avonds was ik de verkiezingsresultaten aan het volgen in het Lunatheater, op de show van TV-Brussel. Ineens werd ik daar op initiatief van Freddy Thielemans weggehaald voor coalitiegesprekken. De uitslag had duidelijk gemaakt dat er een andere coalitie mogelijk was en Thielemans wou het akkoord met de PRL opblazen. Bij de besprekingen waren de PS, PSC, Ecolo en Agalev aanwezig. Tegen middernacht hadden we een akkoord met als krachtlijnen: meer aandacht voor de mobiliteit, meer aandacht voor minder begoede Brusselaars, minder aandacht voor prestigeprojecten.

Hoe zwaar woog de persoonlijke ambitie van Freddy Thielemans om burgemeester te worden op deze gesprekken?
Het zal wel meegespeeld hebben dat Freddy Thielemans kans zag om burgemeester te worden. Voor ons was doorslaggevend dat de progressieve partijen meer het beleid zouden kunnen bepalen. Onder de vorige burgemeester bepaalde de PRL het beleid en zowel PS als Ecolo hebben nogal wat frustraties hieraan overgehouden.

Zoals?
Op het vlag van mobiliteit bijvoorbeeld: verkeersvrije straten, een fietsvriendelijker Brussel. Burgemeester de Donnéa had daar geen oren naar, zo'n beleid zou de handelaars wegjagen. Bij sommigen riep deze coalitie herinneringen op aan de periode van de "oude krokodillen van de jaren 80 en 90" die van Brussel een vaudeville maakten. Maar tijdens die avond van 8 oktober werd het duidelijk dat de PSC van nu, niet meer de partij is van Paul Van den Boeynants. We hebben vastgesteld dat de PSC lessen getrokken heeft uit het verleden.

Waaruit blijkt dat?
Uit de keuze van hun schepenen bijvoorbeeld.

Uzelf nu. Stel dat we mekaar over een jaar terugzien. Welke stempel wil u dan op Brussel gedrukt hebben?
Als schepen voor Vlaamse Aangelegenheden wil ik het Vlaams verenigingsleven openstellen voor andere gemeenschappen in Brussel. Dat betekent niet dat Vlamingen hun eigenheid moeten opgeven. Maar ik wil Franstaligen met Vlamingen in contact brengen. Franstaligen zijn doorgaans niet Vlaams onvriendelijk, ze kennen de Vlaming gewoon niet. Ik wil die eilandjes opbreken, grenzen afschaffen. Ik wil ook samenwerken met de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie, dat gebeurde te weinig in het verleden. Ik wil de dialoog voeren met de Gemeenschapscentra en de Gemeenschapsraden en hen als volwaardige partner aanzien.

U hebt nog twee bevoegdheden: "Gelijke kansen en internationale solidariteit".
Ook daar wil ik in eerste instantie het overleg opstarten om niet het verwijt te krijgen, hij doet maar wat over onze hoofden heen. Ik zal dus aan tafel gaan zitten met de adviesraad voor Brusselaars van niet-Belgische herkomst, met de holebi-verenigingen (holebi is de afkorting voor homo's, lesbiennes en biseksuelen). Ik neem bovendien iemand die zich als vrijwilliger inzet voor de Noord-Zuid problematiek op in mijn kabinetsploeg. Mijn doelstelling blijft dezelfde: ik wil bijdragen tot een meer leefbare stad waar mensen elkaar leren kennen. Holebi's die hun eigen wereldje afschermen keur ik af. De angst en het wantrouwen tussen bevolkingsgroepen moeten weggewerkt worden. De beste methode is: contact met mensen hebben.

U bent schepen voor Vlaamse Aangelegenheden, maar u hebt niets te zeggen aan het Nederlandstalig gemeentelijk onderwijs van de stad Brussel.
Burgemeester Thielemans stond erop om onderwijs binnen zijn bevoegdheid te houden. Wij hebben dat simpelweg ook niet gevraagd. Ik heb gekregen wat Agalev Brussel gevraagd heeft. Freddy Thielemans is goed tweetalig en ik weet niet of het opsplitsen van het gemeentelijk onderwijs in een Franstalig en Nederlandstalig net zo'n goede zaak is.

De Nederlandstalige stedelijke openbare bibliotheek ontsnapt ook aan uw bevoegdheid?
Inderdaad, maar ik zal wel in de Raad van Bestuur zetelen.

En de Koninklijke Vlaamse Schouwburg?
Dat dossier ga ik eerst grondig bestuderen. Terloops wil ik toch even kwijt dat de Vlaming in Brussel over veel culturele mogelijkheden beschikt. Ik kom uit een gemeente in West-Vlaanderen, met 30.000 inwoners en één cultureel centrum. Toch wil ik kleinschalige projecten aanmoedigen: zaaltjes of theatertjes waar beginnende gezelschappen hun ding kunnen uittesten zoals in Amsterdam, dat zou ik willen promoten. Nu heb je ofwel het circuit van de jeugdhuizen of de hele grote theaters.

De Gay Pride, de jaarlijkse parade van holebi's, krijgt van u ook meer aandacht?
De holebi's zullen in Brussel een prominentere plaats krijgen. Samenlevingscontracten zullen in de trouwzaal afgesloten worden. Hun bars zullen niet meer weggedrukt worden in donkere steegjes. En op Roze Zaterdag in mei zullen ze een zichtbaar parcours krijgen en niet meer verplicht worden om langs lege straten te defileren.

In dit college zullen drie figuren een zeer groot deel van de bevoegdheden hebben. Burgemeester Freddy Thielemans en de schepenen Henri Simons en Carine Vyghen zullen het beleid bepalen. Hoe gaat u zich waarmaken? Hebt u al zicht op uw budget? Hoeveel gaat u krijgen van de Brusselse begroting, in totaal zo'n 20 miljard?
Dat is materie voor begin 2001. Ik weet bijvoorbeeld nog altijd niet welk budget mijn voorganger had. Ik wil met projecten werken en die laten goedkeuren. Ik heb vertrouwen in de visie van deze coalitie. Wij willen projecten die goed zijn voor alle Brusselaars, Vlamingen inbegrepen. Ik word krols van een aanpak waarbij ik zou gereduceerd worden tot "le Flamand de service" die moet peuteren om her en der een speciaal voorrecht voor de Vlamingen af te dwingen.

Januari 2001
Bron: De Nekker