Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Buren van de markten: Freddy Thielemans

Freddy Thielemans is zeker geen onbekende: hij draait al jaren mee in de gemeentepolitiek van Brussel-stad. Hij is een graag geziene gast in zowat alle kringen. Zo ook in De Markten. Nu is hij kersvers burgemeester van Brussel-stad. Voor de vijfhoek de gelegenheid voor een uitgebreid gesprek met deze perfect tweetalige Brusselaar die van zichzelf zegt dat hij eigenlijk niet weet of hij een Vlaming of Franstalige is. En het is deze keer een extra lang interview: we zullen het met deze nieuwe burgervader immers zes jaar moeten stellen.

DV: toch even overstappen naar cultuur. De stedelijke cultuur is er één van de hele stad, met haar zeer gemengde bevolking en vele tientallen nationaliteiten. De cultuurbevoegdheid ligt bij twee schepenen: Ecolo-schepen Simons heeft de bevoegdheid over "cultuur", Agalev-schepen De Lille over "Vlaamse aangelegenheden". Dit is toch niet de logica van de stad zoals die door U begrepen wordt?
FT: toen ik schepen van Schone Kunsten was, was er tot mijn geluk geen schepen voor Vlaamse aangelegenheden, de culturele bevoegdheid werd in zijn totaliteit beschouwd. Ik had natuurlijk geen probleem met de Vlamingen omdat ik aanvaard werd door de Vlamingen. Maar het weze eerst en vooral duidelijk dat schepen Simons weet dat ik naast hem zal staan. Hij heeft natuurlijk zijn autonomie. Maar autonomie is niet hetzelfde als totale vrijheid. Voor de Vlamingen is er Bruno De Lille, toch geen a-cultureel personage maar een persoonlijkheid in Brussel die zijn rol volledig moet spelen en wat mij betreft, ook volledig kan en mag spelen. Wanneer deze driehoek goed op elkaar ingespeeld raakt, zullen we resultaten bereiken die we tot nu toe in Brussel niet gekend hebben.

DV: terug naar het nieuwe stadsbestuur. Waarom is er slechts één Vlaamse schepen?
FT: dat zijn de cijfers. Mijn droom was dat de Rohnny Buyens verkozen zou zijn. Dat hij er niet bij was is voor mij een zware ontgoocheling geweest. Rohnny Buyens is sterk vooruit gegaan naar de kiezer heeft het anders beslist: er zijn heel veel stemmen naar de kandidaten van allochtone afkomst gegaan, iets wat wij niet in die mate voorzien hadden.

DV: het is toch wel duidelijk dat Rohnny Buyens een betere plaats had verdiend?
FT: dat is een ander probleem en namelijk het probleem van een aantal Franstalige socialisten. Het is geen persoonlijk, maar wel een algemeen probleem. Tussen de PS en de SP op federaal vlak draait het niet altijd op zijn best en dit was hier een gevolg van. Er moest een evenwicht gevonden worden. En hadden we echt verstandig geweest, dan was er opnieuw een Spaga-lijst gevormd, dan waren wellicht zowel Rohnny Buyens als Bruno De Lille verkozen geweest en misschien zelfs een derde. En wat mij betreft, was Rohnny Buyens dan schepen geworden. Maar wat je moet toegeven aan de PS is dat Rohnny Buyens de eerste Vlaming is geweest die zich heeft kunnen laten verkiezen op een PS-lijst na de splitsing. Noch PS noch SP hebben beseft dat er zoveel stemmen naar de allochtone kandidaten zouden gaan.

DV: inderdaad. Maar in Brussel leven zoveel nationaliteiten: waar zijn de Italiaanse, Spaanse, Turkse, Poolse en noem-maar-op-verkozenen?
FT: mijn droom was te onderzoeken wat de ware verhoudingen in de stad zijn wat nationaliteiten betreft en op basis daarvan een lijst op te stellen met deze mensen. Dat ware stukken gezonder geweest. Maar ik heb de lijst niet opgesteld, ik moet dus "mijn kruisje" dragen. We moeten in elk geval ernstig nadenken over hoe het in de toekomst moet. En ik wil daarover opnieuw met de SP gaan praten.

DV: u heeft veel werk, afronden dus maar met een wellicht overbodige vraag: bent u van plan ooit weg te gaan we uit Brussel?
FT: ik blijft uiteraard in Brussel, mijn roots liggen hier en dat is belangrijk. Maar ik beken: wanneer het hier slecht weer is, vlucht ik wel eens voor enkele weken naar de zon. Maar dat is dan maar voor even: mijn wortels liggen in deze stad.

Februari 2001
Bron: Vijfhoek