Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Geen kredietkaarten in Brussel

Brusselse schepenen, burgemeester of ambtenaren moeten het zonder kredietkaarten stellen. "Alles is hier heel strikt geregeld, Antwerpse toestanden kom je hier niet tegen," zegt stadsontvanger Marc Frère, die verantwoordelijk is voor de gemeentefinanciën. Vlaams schepen Bruno De Lille is het daar volmondig mee eens.

In principe moeten alle Brusselse uitgaven vooraf worden goedgekeurd door het schepencollege. Voor kleine uitgaven beschikken de schepenen wel over een voorschot van 500 euro, dat de tijd tussen de aanschaf en het terugbetalen van de uitgaven moet overbruggen. Met dat voorschot kunnen ze aankopen tot maximaal 200 euro bekostigen, die nodig zijn voor de werking van hun dienst. "Kleren kopen kan met dat budget niet", zegt Brussels stadsontvanger Marc Frère. "In theorie zou dat enkel kunnen indien het schepencollege vooraf z'n toestemming geeft, maar in de praktijk worden in Brussel nooit kleren gekocht voor beroepsdoeleinden. En ook voor een GPS-systeem heb ik nog geen rekening zien passeren." Volgens Frère gelden dezelfde strenge normen niet enkel in de stad Brussel maar in alle 19 gemeenten. Enkel de maximale bedragen zouden verschillen van gemeente tot gemeente.

Onder kleine benodigdheden vallen in Brussel bijvoorbeeld restaurantrekeningen voor zakenlunches, kleine wagenherstellingen aan een wagen die voor dienstgebruik is toegestaan, verplaatsingskosten -zonder echtgenote- en ook relatiegeschenken. "De stad heeft sowieso een voorraad relatiegeschenken," vertelt Frère. "Maar als een schepen iets persoonlijks wil, kan hij dat ook met z'n kasvoorraad betalen. Maar dan moet de uitgave nadien wél nog goedgekeurd worden, natuurlijk."

De gemeentediensten en schepenen moeten zich ook aan maximimumbedragen houden per type uitgaven. "Als schepen mag ik jaarlijks bijvoorbeeld maximaal 2.500 euro representatiekosten inbrengen," vertelt schepen voor gelijke kansen Bruno De Lille (Agalev). Maar het allergrootste stuk van dat budget blijft onbenut. Vorige maand bracht ik bijvoorbeeld 70 euro restaurantrekeningen in, de maand daarvoor helemaal niets, geloof ik." Dat de regeling in Brussel vrij streng is mocht De Lille ook al aan den lijve ondervinden. "Ik vind restaurantbezoeken niet altijd zo zinvol. Onlangs nam ik wel gasten mee naar het theater en dronken we nadien nog wat. Bleek dat ik de theaterticketjes niet terugbetaald kreeg: dat zou immers kunnen beschouwd worden als een extra subsidie aan een instelling die er al krijgt. Het pintje achteraf mocht gelukkig wel."

14-03-2003
bron: De Morgen