Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Brussel geeft te veel geld aan KVS/de bottelarij

Schepen Bruno De Lille wil 1,24 miljoen euro voor Nederlandstalige cultuur "anders verdelen".

Karl van den Broeck

Bruno De Lille (Agalev), Brussels schepen voor Vlaamse aangelegenheden, wil de 1,24 miljoen euro (50 miljoen frank) die de hoofdstad besteedt aan Nederlandstalige cultuur "anders verdelen". Nu gaat 95 procent van dat geld naar de Koninklijke Vlaamse Schouwburg/de bottelarij. "Met het resterende geld kan ik gen goed lokaal cultuurbeleid voeren, zegt hij. Pittig detail: De Lille is zelf voorzitter van de Brusselse stadsschouwburg.

De Lille gooide de knuppel vrijdagavond in het hoenderhok op de nieuwjaarsreceptie van De Markten. "Ik had geen andere keuze", zegt hij tegen De Morgen. "Ik heb het kabinet Anciaux (Spirit) al herhaaldelijk laten weten dat er iets moet veranderen. Tot nu toe heb ik altijd te horen gekregen dat daar geen sprake van kan zijn."

De situatie is al jarenlang dezelfde: Brussel besteedt 1,24 miljoen euro (50 miljoen frank) van zijn globale cultuurbudget (4,2 miljoen euro, 170 miljoen frank) aan Nederlandstalige cultuur. 1,21 miljoen euro (48,7 miljoen frank) of 95 procent daarvan gaat naar de KVS/de bottelarij. "Brussel geeft teveel geld uit aan één instelling: de KVS/de bottelarij. Zo blijft er te weinig over voor de rest van het culturele veld: de culturele verenigingen én al die andere schitterende "Vlaamse" huizen die Brussel rijk is - het Kaaitheater, de Beursschouwburg, de AB, Bronks, de gemeenschapscentra", zegt De Lille.

Dat de KVS/de bottelarij zoveel geld krijgt, vloeit voort uit de afspraak die Vlaanderen sinds jaar en dag maakt met Brussel. Die bepaalt dat naast elke euro Vlaams geld, 75 cent van Brussel en 25 cent van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wordt gelegd. "Telkens wanneer Vlaanderen de subsidies voor de KVS/de bottelarij verhoogt, ben ik verplicht om ook meer te geven", gaat de groene schepen verder. "Dat is onhoudbaar, omdat het globale budget voor Nederlandstalige cultuur niet verder kan stijgen. Normaal is er een 80/20-verdeling tussen Franstalige en Vlamingen en met onze 1,23 miljoen euro zitten we daar nu al ver boven (29 procent, KvdB). Enerzijds wil minister Anciaux dat ik een dynamisch lokaal cultuurbeleid voer - het nieuwe decreet is zopas in werking getreden - maar mijn budgettaire speelruimte wordt almaar kleiner."

Naast schepen is De Lille ook voorzitter van de raad van bestuur van de Brusselse stadschouwburg. "Ik ben ook van plan dat te blijven", zegt hij. "Ik wil alleen dat alle betrokkenen rond de tafel gaan zitten om tot een oplossing te komen. De KVS/de bottelarij wil uiteraard maar één zaak: dat het totale subsidiebedrag niet daalt".

Hoe hij zijn cultuurbudget concreet wil herschikken, wil De Lille nog niet kwijt. "Ik ga niet overhaast te werk, maar ik wil wel op korte termijn tot een oplossing komen."

Strikt juridisch is er geen enkele belemmering. De verplichting dat steden 75 procent van het Vlaamse subsidiegeld bijpassen voor hun stadtheaters, geldt niet in Brussel omdat Vlaamse decreten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet afdwingbaar zijn. In het verleden sloot Brussel elk jaar een conventie met de Vlaamse Gemeenschap waarin precies bepaald werd hoeveel geld er naar de Brusselse stadsschouwburg moest gaan. "Minister Anciaux heeft zo'n conventie nooit afgesloten", zegt De Lille. "Ik weet niet of dat een vergetelheid is, maar het maakt wel dat onze subsidie aan de KVS/de bottelarij op dit moment enkel op goodwill gebaseerd is."

De Lille beklemtoont dat het niet de bedoeling is om die subsidie "dramatisch" te gaan verminderen. "Wij blijven oog hebben voor de historische verbondenheid met de stadsschouwburg", zegt hij. Een concreet bedrag wil hij echter niet noemen.

Jan Goossens, artistiek leider van de KVS/de bottelarij voelt zich niet op zijn gemak bij de manier waarop De Lille de discussie aanzwengelt. "Ik vind dat hij er zich nogal snel bij neerlegt dat het cultuurbudget van Brussel niet kan stijgen. Het klopt naturlijk dat er maar zo'n 20 procent Vlamingen in zijn in deze stad, maar Brussel is wel de hoofdstad van heel Vlaanderen. Daar moet toch een bredere discussie over mogelijk zijn".

"Wij hebben van De Lille garanties gekregen dat het een operatie met "gesloten portefeuille" moet worden", gaat hij verder. "Als Brussel minder geeft, zullen Vlaanderen en/of de Vlaamse Gemeenschapscommissie meer moeten geven. Uiteraard hebben wij er niets op tegen dat andere instellingen en gezelschappen in Brussel steviger ondersteund zouden worden. We denken daarbij aan Dito'Dito, maar we zijn wel verplicht onze ongerustheid te
ventileren."

Volgens Jan Goossens komt de discussie die De Lille nu aanzwengelt op een slecht moment. "Wij hebben van onze voorgangers een pak schulden geërfd. Minister Anciaux heeft ons een strikt saneringsplan opgelegd in vier jaar tijd 1,48 miljoen euro (60 miljoen frank) schulden weg te werken. Wij hebben dus elke frank die Brussel ons geeft, broodnodig. Het heeft ons al veel moeite gekost om opnieuw een positieve sfeer rond dit gezelschap te creëren, maar we moeten nog een lange weg afleggen."

Binnenkort verhuist het gezelschap van Goossens opnieuw naar de KVS in de Lakensestraat. "Als wij dat grote gebouw goed willen bespelen, dan moeten wij een verhoging van onze middelen krijgen", zegt Goossens, die verwijst naar de budgetten van de twee andere stadstheaters, het Publiekstheater in Gent en Het Toneelhuis in Antwerpen. "Gent komt zijn decretale bepalingen correct na en Antwerpen geeft het Toneelhuis zelfs meer dan verplicht is. Brussel kan toch niet achterblijven", zegt Goossens.

Op de vraag of De Lille nog wel kan aanblijven als voorzitter van de raad van bestuur van de KVS/de bottelarij, antwoordt Goossens bevestigend. "We hebben tot nu toe een zeer goede relatie met Bruno. Er is op dit moment geen reden waarom hij zou moeten opstappen. Als hij zijn plan doordrijft, gaan we echter onvermijdelijk naar een fundamentele herziening van de relatie tussen dit gezelschap en Brussel. En dan kunnen bepaalde aspecten van die relatie wel in vraag worden gesteld."

Op het kabinet van minister Anciaux is men not amused met de voonemens van de Brusselse schepen: "De Lille hanteert wel erg vreemde argumenten", zegt woordvoerder Stijn Bex. "Hij zegt dat het decreet op het lokaal cultuurbeleid hem dwingt om zijn middelen te heroriënteren. Dat is maar al te kras, want dankzij het decreet krijgt hij maar liefst 128111 euro (5,16 miljoen frank) extra Vlaams geld. Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgt meer. Wij zijn altijd bereid om naar de schepen te luisteren, maar dan moet hij wel argumenten gebruiken die steek houden", besluit de woordvoerder.

29/01/2002
Bron: De Morgen