Bruno persoonlijk
Bruno als schepen
Bruno Brusselt
krantenartikelen, cabaretteksten, ...
foto's en filmpjes
contact
home

>> Cabaretteksten (uit de periode dat ik zelf op de planken stond)
>> Krantenartikelen (kom ik in de krant, dan zie je dat hier)
>> Allerlei (persberichten, speech, ...)

>> Stedelijke adviesraad internationale solidariteit van start

Onlangs presenteerde schepen Bruno De Lille, bevoegd voor onder meer Internationale Solidariteit, zijn Stedelijke Adviesraad voor Internationale Solidariteit in het Belgisch-Roemeens Cultureel Huis Arthis. Dat deze solidariteitsraad er kwam, was een prioriteit van de schepen.

Internationale solidariteit is voor het eerst een effectieve bevoegdheid binnen het Brussels schepencollege: het Brussels stadsbestuur wil werk maken van een echt Noord-Zuidbeleid. Schepen De Lille wil zich hierover laten bijstaan door mensen van verenigingen die effectief met deze thematiek bezig zijn en er heel wat kennis over hebben opgebouwd. De raad is samengesteld uit afgevaardigden van zo'n 20 organisaties die de multiculturaliteit van de stad weerspiegelen, ook al zijn er heel wat bij die niet onmiddellijk een lokale werking hebben in het stadscentrum. De raad zal de stad adviseren over ondermeer: sensibilisering, informatieve en educatieve activiteiten voor de Brusselse bevolking; steun en gelden voor projecten in minder ontwikkelde landen; stedenbanden tussen Brussel en steden uit de minder ontwikkelde landen; noodhulp. Het is een beetje spijtig dat bij de presentatie nauwelijks een woord werd gerept over de voorgeschiedenis van dit hele verhaal. Dat er een schepen en een adviesraad is voor Internationale Solidariteit, is namelijk het gevolg van een twee jaar intensieve samenwerking binnen de tweetalige werkgroep Noord-Zuidbeleid met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2000. Vrijwilligerswerk aan de basis dus, van mensen die ervan overtuigd zijn dat verandering mogelijke is en daar voor hard werkten. Het resultaat bewijst dat volgehouden samenwerking van lokale organisaties inderdaad resultaat kan hebben, en dat moet niet vergeten worden. Zonder deze voorgeschiedenis was er binnen het stadsbestuur geen schepen voor Internationale Samenwerking geweest, geen Adviesraad en zelfs geen bevoegdheid. De werkgroep Noord-Zuidbeleid stelde in die twee jaar een platformtekst op, mobiliseerde verenigingen, overtuigde politici op twee druk bijgewoonde debatten en overhaalde de politieke belofte dit hard te maken binnen het nieuwe stadsbestuur.

Overigens: binnen de basistekst van de werkgroep Noord-Zuidwerkbeleid die aanvaard werd door de politici, werd sterk gepleit voor een integraal beleid, waarbij de bevoegdheid inderdaad aan één schepen wordt toegewezen maar waarbij het tevens een verantwoordelijkheid Is van elke schepen en het college in zijn totaliteit. Laten we er maar van uitgaan dat het feit dat schepen De Lille de enige aanwezige schepen was op de persconferentie te maken heeft met de drukke agenda van zijn collega's en niet met een gebrek aan interesse.

Oktober 2001
Bron: Vijfhoek